„Klubrádió
Reggeli gyors

Falus Ferenc: Magyarországon a lakosság életkörülményei egy ember kezében vannak

1/04/2020 13:25

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus-járvány kezelésében Magyarország és Svédország között óriási különbség van, talán a két véglet az Európai Unión belül ez a két ország – mondta Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos. Szerinte míg Magyarországon a lakosság életkörülményei gyakorlatilag „egy ember kezében vannak”, katonai irányítás alá került az egészségügy, míg Svédországban bíznak a lakosságban. 

2020. április 01. Reggeli gyors / részlet, Falus Ferenc (20.04.01.)
06:26
00:00

Svédország egészen más módszert választott a koronavírus leküzdésében, mint a legtöbb európai ország. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost kérdeztük, aki szerint most nem lehet eldönteni, hogy a járvány lezajlása után melyik módszer bizonyul hatásosabbnak. Magyarország és Svédország között óriási különbség van, talán a két végletet képviseli az Európai Unión belül ez a két ország. Magyarországon a lakosság életkörülményei gyakorlatilag „egy ember kezében és irányítása alatt vannak”, Svédországban pedig a lakosságban bíznak, nem utasításokat adnak ki, hanem kérnek, és rengeteg adattal látják el az embereket, hogy eldönthessék, nekik mi a jó. Jelezte: Svédország területe jóval nagyobb, mint Magyarországé, de népessége körülbelül ugyanakkora. Tízszer több beteg van és tízszer több a halálozások száma is. Hozzátette, háromszor több férfi van intenzív osztályon, mint nő. Az északi területeken még nincs jelen a vírus olyan mértékben, mint Dél-Európában, nem korlátozzák a lakosság és a vállalkozások normális életét, lehet fogorvoshoz menni, az egészségügyi ellátórendszer működik. Svédországi információi szerint csak Stockholm az, ahol érezhető a járvány jelenléte.

Műsorvezetőnk hozzátette: más szempontból talán Németország a másik véglet a rengeteg teszteléssel, a fertőzöttek kapcsolatainak rendkívül alapos felderítésével. Falus Ferenc szerint Németország más szempontból más. Magyarországon gyakorlatilag katonai irányítás alá került az egészségügy, „rendőröket és katonákat küldtek a kórházak vezetésébe”, ez szerinte azt jelenti, hogy nem bíznak a kórházi vezetőkben. Németország tényleg az ellenkező példa, azért is, mert hetente félmillió tesztet végeznek, amit egymillióra akarnak növelni (Magyarországon eddig összesen 15 ezer teszt volt a kormányzati tájékoztató honlap adatai szerint – a szerk.). Egy bizonyos immunológiai vizsgálatból is óriási mennyiségűt akarnak végezni, hogy meg lehessen tudni, ki az, aki már átesett a betegségen.

Hangsúlyozta: a járvány megállításának kulcsa, hogy elkülönítsük a tünetmentes fertőzötteket; ezért fontos a száj eltakarása. A maszkviselés „feleslegessége”, amelyről az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is írt nemrég, a hiányról szól Falus Ferenc szerint, mert az egész világon hiánycikk a jó minőségű maszk. Ezeket meg kell hagyni az egészségügyi dolgozóknak – tette hozzá. Olaszországban már 51 orvos halt meg, és Magyarországon is van lélegeztetőgépen háziorvos. Ők azok, akik az első vonalban találkoztak betegekkel és vagy még nem tudták, hogy védekezniük kell, vagy nem volt akkor védőeszköz. Hogy maszkkal, zsebkendővel, sállal vagy valamilyen kendővel takarjuk el a szánkat, az mindegy Falus Ferenc szerint, csak az a lényeg, hogy ha belépünk például egy üzletbe, így védjük a többi embert és az eladót.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Kiemelt kép: Flickr.com

Reggeli gyors
2020. április 1., szerda 08.10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre