„Klubrádió
Esti gyors

„Ez így kegyeletsértő, amit a kormány csinál az elhunytak adataival”

31/03/2020 18:49

| Szerző: Klubrádió

Fontos információkat nem közöl, vagy közölt jó ideig a kormány a koronavírus magyarországi terjedéséről, olyan adatokat meg kiad, amelyeket nem kellene – véli a TASZ. Nagyon fontos szerintük, hogy a kormány pontosan és hitelesen tájékoztasson, de az is fontos, hogy ne tegye közszemlére egyes jól beazonosítható áldozatok személyes adatait.

Jogsértő a kormányzat által az elhunyt koronavírus-fertőzöttekről közölt március végi adatbázis –mondja a Társaság a Szabadságjokért (TASZ). A civil társaság jogásza, Asbóth Márton a Klubrádiónak azt mondta, miközben a kormányzat fontos információkat visszatartott a koronavírus-járványról, az új, indokolatlanul részletes adatsorral most átesett a ló túloldalára.

A TASZ munkatársa hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az állam pontosan és hitelesen tájékoztasson, amit régóta kér a TASZ is – így például azt, hogy hozzák nyilvánosságra a koronavírus-fertőzések területi statisztikáit. (Amit végül kedd éjszaka, megyékre lebontva közöltek. - szerk.) Az is fontos azonban, hogy olyan adatsorokat, amelyek sértik az adatvédelmi elveket és a kegyeleti jogokat is, ne adjanak ki. Most ez történt, a TASZ szerint egyértelműen jogsértő összeállítást tett közzé a kormányzati oldal.

A koronavirus.gov.hu annyi személyes adatot sorolt fel március 31-én az elhunytakról, hogy azok alapján, illetve azokat a korábban megadott és a médiában ismertetett további információkkal összekapcsolva, könnyedén azonosítani lehet egyes áldozatokat, így meg lehet tudni, milyen betegségekkel küzdött egy-egy konkrét  személy. 

A kormányzati tájékoztató oldal neveket nem közölt, az elhunytakat sorszámmal jelölte, de megadta a nemüket, életkorukat és hogy milyen betegségekben szenvedtek. A korábbi kórképeket és állapotokat a lista egyes halottaknál általánosan nevezte meg – például szív és érrendszeri betegség, daganat, májbetegség  – másoknál konkrétan – alkoholos májkárosodás, TBC, pacemaker. A részletes adatok alapján, amelyeket a sajtó jelentős része is továbbközölt, egyértelműen azonosíthatók egyes személyek, és megtudható, milyen betegséggel éltek.

Asbóth Márton szerint az elhunytakról szóló adatokat úgy is közzé lehetne tenni, hogy ne lehessen visszafejteni, melyik személyes információ melyik áldozatra vonatkozik. A jogszerű közlés lehetséges módjait a TASZ a honlapján is bemutatja.