„Klubrádió
Reggeli gyors

Koronavírus – A kormány késésben van

31/03/2020 16:22

| Szerző: Klubrádió

Miközben például az Egyesült Államokban, vagy Lengyelországban már konkrét összeget is megjelöltek a válságkezelésre, itt egyelőre csak Orbán szavai vannak.

2020. március 31. Reggeli gyors - 20.03.31. Hornyák József
10:03
00:00

Általános védekezés a koronavírus miatt fenyegető válság ellen a gazdaság élénkítése. A nagy jegybankok már csökkentették az alapkamatot, elkezdték pumpálni a pénzt a piacokra. Az Amerikai Egyesült Államokban tényleg hihetetlen összeget, 2000 milliárd dollárt, de a közeli Lengyelországban is a GDP 10 százalékát szánják arra, hogy megfelelő állapotban tartsák a gazdaságukat, számítván a jobb időkre.

Magyarországon késében vagyunk – mondja ki Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara készített tervet, a kormányzati műhelyekben készül valami, de igazán eddig csak annyit tudni, hogy Orbán Viktor szerint valami nagy-nagy dologgal állnak elő egy hét múlva.

Nagyon érdekes és fontos kérdés, hogy mekkora játéktere van a kormánynak a gazdaság élénkítésére. Igaz, hogy a korábbi években 3 százalék alatt maradt a deficit, de más országok közben felhalmozásra is képesek voltak, vagyis most van miből költeniük. Itt más a helyzet, és nincs mit tenni, körülbelül 5 százalékos hiányra kell számítani a közeljövőben.

A kormánynak Hornyák József szerint át kell gondolnia a tervezett beruházásokat. A költségvetés átstrukturálására van szükség, amit el lehet halasztani, azt el kell, legyen az akár stadionépítés is. Csak állampapírok kibocsátásával nem lesz kezelhető a helyzet. Az egészségügybe most pénz kell. Az embereknek pénz kell, a munkanélkülieknek, a nyugdíjasoknak is, nem csak a dolgozóknak. A hitelmoratórium például jó döntés volt. Azon kívül azt sem szabad engedni, hogy a termelőkapacitások leépüljenek, mert akkor nagyon nagy lesz a baj.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.03.31. 06:00
Műsorvezető: Dési János