„Klubrádió
Reggeli gyors

Róna Péter diktatúrával számol, szerinte Orbán barbár világot képvisel

30/03/2020 20:06

| Szerző: Klubrádió

Róna Péter szerint vége a liberális korszaknak, és a helyébe brutális, barbár civilizációs forma lép, és ezt képviseli Orbán Viktor is. A közgazdász Magyarországon diktatórikus rendszer bevezetésével számol.

2020. március 30. Reggeli gyors / részlet, Róna Péter (20.03.30.)
08:08
00:00

Vasárnap délután online tüntetés volt „a maradék szabadságért, a felhatalmazási törvény ellen”. Róna Péter közgazdászt, a tüntetés egyik felszólalóját kérdeztük. (A beszélgetés a törvény elfogadása előtt készült és hangzott el.)

Az LMP elnökválasztó kongresszusa
 
Róna Péter
MTI Fotó: Kovács Attila

Róna Péter szerint a liberális korszaknak vége van, és egy totalitárius, diktatórikus rendszer kezd kialakulni, ami alapjában véve „a barbárok visszatérését” jelenti az emberiség számára. Úgy folytatta: a liberalizmusnak nem sikerült elérnie céljait, olyan világot hozott létre, ahol a pénz és a hatalom űzése felülírta az igazságosság és a méltányosság értékrendjét. A liberális demokrácia hozta el a klímaválságot és a jövedelmi különbségek további, drasztikus növekedését. Továbbá a liberalizmus hozta a 2008-as pénzügyi válságot, amelynek következményeit a liberális elit nem vette tudomásul, sőt, súlyosbította azokat – tette hozzá a közgazdász.

Úgy vélte: a liberalizmus erényei kiüresedtek, a 19. századi liberalizmus átalakult hatékonyságnövelő ideológiává, amely a tőke megtérülési rátájának fokozását tűzte ki célul, ezzel fontos emberi értékek szorultak a háttérbe. A liberalizmus helyébe viszont Róna Péter szerint egy „brutális, barbár civilizációs forma” lép, ezt képviseli Orbán Viktor, Vlagyimir Putyin, Recep Tayyip Erdogan és mások. Ez az emberiség történetében nem ismeretlen jelenség, ugyanígy volt a római birodalom összeomlása után, nehéz és sötét korszak áll előttünk. Álláspontja szerint nem jó és rossz áll egymással szemben, nem a jó liberális demokrácia a rossz diktatúrával szemben, hanem az a helyzet, hogy emberiség méltányos és igazságos paradigma nélkül maradt.

Róna Péter Magyarországon diktatórikus rendszer bevezetésével számol. Alapvetően a diktatúra lehet hatékony, amíg jó döntéseket hoz, és pusztító, amikor rosszakat – az idő múlásával egyre inkább rossz döntéseket hoz, tehát pusztító. Általában ostoba döntéseket hoz, mert a szükséges tudományos, szakmai szempontokat nem veszi figyelembe, és ez súlyosabb most, mert egy összetett, komplikált, gazdaságilag, technológiailag bonyolult világban élünk. Ahogy a döntések negatív következményei egyre inkább világossá válnak, annál inkább lesz egy rendszer erőszakos. 

A koronavírus elleni védekezésről azt mondta: szerinte a magyar kormány – hasonlóan a brit vagy az amerikai vezetés korábbi lépéseihez – nem igazán tudta végiggondolni, hogy mit csináljon a járvánnyal, egyik napról a másikra hoz döntéseket, kapkod. Amit gazdasági oldalon tett, az hiányos és elégtelen – közölte.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI

Reggeli gyors
2020. március 30., hétfő 07:20
Műsorvezető: Szénási Sándor