„Klubrádió
Reggeli gyors

Engedett Orbán Webernek, vagy sem?

13/03/2019 07:22

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Továbbra is érvényes az Európai Néppárt három követelése. Orbán már részben teljesítette is azokat. Csak a néppárti döntés előtt fog engedni. Így is, úgy is látszik ez a nemzetközi sajtóból.

2019. március 13. Reggeli gyors - részlet 19.03.13. Lapszemle
05:19
00:00

Aki követi a híreket, az tudja, hogy Orbán Viktor tegnap találkozott Manfred Weberrel, a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak az európai parlamenti frakcióvezetőjével, aki egyben a Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Az elhangzott tájékoztatások alapján nem lehet megmondani, hogy akkor végül is ki fogják-e zárni a Fideszt a Néppártból, vagy valamiképp lecsillapítják majd a kedélyeket. Nézzük meg, mit valószínűsít inkább a külföldi média.

Továbbra is érvényes az EPP három követelése

A Reuters brit hírügynökség, a szenvtelen, hűvös, tárgy- és tényszerű hírszolgáltatás egyik globális főpapja azt írja: a találkozó Weber szerint nem oldotta meg azokat a problémákat, amelyek a Fidesz kitaszításához vezethetnek. Továbbra is érvényes az Európai Néppárt három követelése – a Brüsszel elleni kampány leállítása, a bocsánatkérés, valamint a CEU Budapesten maradásának a biztosítása -, és a további döntéseket meg kell vitatniuk a tagpártoknak.

Lehet valami abban, hogy ez a lényeg, mert ugyanezt emeli ki az AP amerikai hírügynökség: Weber elmondta, hogy a légkör építő szellemű volt, de a Fidesz jogállását a tagpártoknak meg kell majd vitatniuk. A bajor politikus üdvözölte a magyar kormány azon döntését, hogy véget vet a kampánynak, de újra felszólította Orbánt, kérjen bocsánatot az okozott problémákért.

Magyarország legyen világosan Európa-párti!

A Politico című amerikai lap és hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása szerint továbbra is kétséges, van-e helye Orbánnak az európai jobbközép csoportosulásban. A beszámoló kiemeli: Weber pozitívumként értékelte ugyan, hogy a plakátkampány Orbán tájékoztatása szerint lezárult, ám a megoldandó problémákat szélesebb összefüggésbe helyezte: „Azt akarjuk garantálni, hogy a Fidesz legyen elkötelezett az Európai Néppárt értékei mellett, és hogy Magyarország világosan Európa-párti ország legyen, amely ragaszkodik az európai értékekhez” - idézi a Politico a bajor politikust. A lap megjegyzi: a Juncker-ellenes plakátokat továbbra is látni Budapest utcáin és a Fideszhez kötődő weboldalakon. A cikk arra is kitér, hogy Weber a magyarországi zsidó közösség felé tett gesztusként látogatott el a Dohány utcai zsinagógába. „Zsidó csoportok és mások ismétlődően azzal vádolják Orbánt, hogy antiszemita képzeteket kelt, kormánya pedig revizionista álláspontot képvisel a magyarországi holokauszt történetét illetően. Weber annak a Heisler András MAZSIHISZ-vezetőnek az oldalán ült, akit nemrégiben egy Fideszhez kapcsolódó magazin bankjegyesőben ábrázolt” - olvasható a Politicóban.

 
Manfred Weber a zsinagógában
Fotó: Mohai Balázs / MTI
 

 

"Most kell a tehenet visszahúzni a jégről"

Egészen más hangot üt meg a Die Welt című konzervatív hamburgi lap, amelynek a tudósítása a címében azt állítja, hogy Weber és Orbán egyetértésre jutott. Eszerint a magyar miniszterelnök meghajlik a küzdelemben, és annak érdekében, hogy pártja az Európai Néppártban maradhasson, teljesíteni fogja a három feltételt. A Die Welt szerint az alapokat illetően egyetértés jött létre a két politikus között. Az első feltételt illetően, a plakátkampány azonnali beszüntetésével a magyar kormány úgymond már meg is kezdte a követelések teljesítését a német lap szerint. A második feltétel teljesítését kissé nehezebb megmagyarázni, de Boris Kalnoky és Christoph Schiltz tudósító ezt is megoldja. Eszerint azt az elvárást, hogy Orbán kérjen bocsánatot a pártcsalád tagpártjaitól az okozott károk miatt, a magyar fél úgy teljesíti, hogy Orbán kész bocsánatot kérni „például” azért, amiért a baloldal számára „hasznos idiótáknak” nevezte az őt bíráló néppártiakat. Az, hogy Weber nem „például” ezért, hanem sokkal általánosabb értelemben követelt eddig bocsánatkérést, azon már átsiklik a tudósítás.

A Die Welt szerint Magyarország erős embere a harmadik feltételt illetően is nyitott a kompromisszumra. Megjegyzem: Weber eddig nem kompromisszumot keresett, hanem arról beszélt, hogy a tudomány szabadsága alku tárgyává nem tehető alapértéknek számít. A Die Welt most arról ír: Weber olyan új finanszírozási modellt vázolt Orbánnak, amelynek a révén a CEU Budapesten maradhat. A részleteket a következő napokban még ki kell dolgozni, hogy mindkét fél számára „arcmentő megoldást” találjanak. A német lap jól értesült forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Orbán csak kevéssel a Fidesz sorsáról döntő, március 20-ikai európai néppárti tanácskozás előtt fog hivatalosan is engedményt tenni.

A Die Welt cikke azonban tartalmaz még egy svédcsavart. Eszerint a berlini CDU-központból olyan jelzés érkezett, szakértői csoportot küldenének Magyarországra, hogy az ítélje meg Orbán politikáját. Ezzel a Fidesz sorsáról való döntést elnapolnák a május 26-ikai európai parlamenti választások utáni időre. Ez – jegyzi meg a Die Welt – nem lehet érdeke Webernek, aki el szeretné kerülni, hogy az ügy végigkísérje őt az egész kampány alatt. Ahogy a németek mondják, most kell a tehenet visszahúzni a jégről.

Kárpáti János lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Miniszterelnöki sajtóiroda, Szecsődi Balázs.