„Klubrádió
Reggeli gyors

Háttértárgyalásokba kezdett Orbán Weberrel?

7/03/2019 07:17

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az itthoni propaganda szerint Orbán Viktor kompromisszumot keres, hogy a Fideszt ne zárják ki az Európai Néppártból. Ám ébrednek az európai konzervatívok. Nemzetközi lapszemle.

2019. március 07. Reggeli gyors - részlet 19.03.07. Lapszemle
05:16
00:00

A Reuters szűkszavú hírt adott közre arról, hogy a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely tájékoztatása szerint Orbán Viktor háttértárgyalásokba kezdett Manfred Weber frakcióvezetővel és az Európai Néppárt meghatározó tagjaival. A kompromisszum lehetőségét keresi a Fidesz, hogy enyhítse az általa okozott feszültséget a pártcsaládon belül.

Veszélyes lenne a Fidesz kizárása

Nem szabad, sőt kifejezetten veszélyes lépésnek tekinti a Fideszt kizárását az Európai Néppártból a francia François-Xavier Bellamy, A Republikánusok párt vezetője, mert az végérvényesen megosztaná a jobbközép pártegységet, és a Fidesz pillanatokon belül létrehozna egy populista csoportosulást az Unión belül – idézett a brit Daily Express az EP képviselő francia rádiónak adott nyilatkozatából. "Nem rúghatunk ki egy olyan pártot, amely 2001 óta a néppárt tagja, egyetlen kézmozdulattal" – idézik szavait. Úgy néz ki, ugyanis, hogy az EP választások kimenetelét is alapvetően az fogja meghatározni, kinek mi a véleménye arról: befogadja vagy kitiltsa-e a menekülteket Európa. Március 20-án elméletileg szavazásra is fogja bocsátani a pártcsalád a Fidesz kizárásának vagy felfüggesztésének a kérdését, amihez egyszerű többségre lesz szükség. Minden becslés szerint a májusi választások után is a legnagyobb politikai tömörülés lesz az Európai Néppárt, ellenben mellettük a populisták is megvetik lábukat, sőt számuk szépen gyarapodni fog az Unióban.

Weber nem jön Magyarországra kampányolni

A Financial Times tudósítója Passauba ment, hogy tudósítson Manfred Weber szerdai kampányeseményéről, és a szerző szerint - mind Spitzenkandidat, mind Jean-Calude Juncker utóda és frakcióvezető -, jó eséllyel nyerhet is akár, ráérzett a kampány ízére kevesebb, mint három hónappal az uniós választások előtt. A többi indulóval szemben nagy előny számára az, hogy a néppárt jelöltje, és egyelőre semmi nem akadályozza sikerét, hacsak nem Orbán. Ugyanis minden jel arra utal, hogy Orbán nem teljesíti a bennmaradáshoz szükséges feltételeket, és a Fidesz kizárását szorgalmazó pártokhoz nem csatlakoztak egyelőre sem a francia republikánusok, sem az osztrákok, sem a spanyol konzervatívok. És ugyan Orbán dicsérte a jelöltet, azonban Weber az elkövetkező időszakban 26 állomást iktatott be kampánykörútjába, Magyarország nem szerepel a tervben.

 
Emmanuel Macron
 

 

Európa így nem működhet tovább?

A The Times pedig azt elemzi, hogy Emmanuel Macron francia elnök Európa reneszánsz programját meghirdetve aligha talál szövetségesére Orbánban, noha – mindenki meglepetésére a magyar kormányfő tetszését fejezte ki a terv iránt. Pontosabban az iránt, hogy meg kell erősíteni a határokat, és a bevándorlás kérdését valóban meg kell vitatni, mert Európa jövője függ ettől. Ugyanakkor megint csak oda lyukadunk ki, mint ahová eddig, a kvótát elutasító Magyarország nem fogja pártolni Macron elképzeléseit.

A BBC4 Radionak adott interjút Schöplin György fideszes uniós képviselő, amelyben Emmanuel Macron 28 országnak eljuttatott Európa-tervét látványos fantazmagóriának minősítette, merthogy szerinte a francia kormányfő nem érti az olyan országokat, mint Magyarország, Olaszország, Svédország, Hollandia, vagy a németnél az AfD létrejöttét sem, továbbá azt sem, hogy az Unió jelenlegi centralizált formájában nem működhet a jövőben.

Fenyegetést jelent a Fidesz

Az évek óta tartó bénultság után végre felébredtek az európai konzervatívok, mekkora fenyegetést jelent az alapvető emberi jogokra nézve a Fidesz – írja meglehetősen didaktikus hangvételű közleményében a Human Rights Watch. Ugyan még óvatos a Fidesz kirúgásának kérdésében a CDU és a CSU, akárcsak a francia Republikánusok, de végre döntenie kell a néppártnak arról, hogy kiáll a jogállam és a demokratikus értékrend mellett.

 
 
Forrás: Flickr.com
 

A konzervatív amerikai agytröszt, az American Enterprise Institute szerint Magyarország – noha nagy az egyetértés a két kormány között a bevándorlás és a nemzeti szuverenitás kérdésben-, ennek ellenére egyre kevésbé megbízható szövetséges. Merthogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti látogatása előtt írták alá azt a szerződést, aminek értelmében Putyin bankja, az International Investment Bank székhelyét Magyarországra teszik. A bank a kommunista érára emlékeztető képződmény, amely olyan projekteket fog finanszírozni a térségben, amelyek nem lehetségesek az uniós csatornákon keresztül. Ez megint csak Putyin trójai falova, hogy energia-ügyekben nyomás alá helyezze a térségbeli országokat. Amerikának cselekednie kell, nehogy feltámadjon hamvaiból a hidegháború.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Manfred Weber és Orbán Viktor. Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd.