„Klubrádió
Reggeli gyors

Ultimátum után tárgyalás - Weber puhul?

12/03/2019 08:41

| Szerző: Klubrádió

Komolyan kell számolnia az Európai Néppártnak, hogy mikor jár jobban: ha kiteszi a Fideszt, vagy ha bent tartja.

2019. március 12. Reggeli gyors - részlet 19.03.12. Dési András
06:24
00:00

Se kiköpni, se lenyelni nem tudja a Fideszt az Európai Néppárt – mondja Dési András külpolitikai újságíró. Ez a probléma még sokáig megmarad, sőt már nem is a Fideszről van szó, inkább Orbán Viktorról, aki az európai imázsát építgeti.

Komoly fejtörést igényel annak átgondolása, hogy az EPP mikor jár jobban, ha bent tartja, vagy ha kiteszi a magyar kormányzópártot. Ha tartja, esetleg mások lépnek ki a pártcsaládból, ha kitessékeli, akkor is mehetnek más pártok is.

Úgy tűnik, a néppártnak fontosabban a számok, a szavazatok, mint az elvek. Gondoljunk csak arra, hogy Manfred Weber frakcióvezető milyen ultimátumot küldött nemrég Orbánnak, ma pedig Budapestre jön.

Dési András szerint akkor lehet majd tisztábban látni az ügyben, ha május végén megtörténnek az európai parlamenti választások, akkor teljesen átrendeződhetnek az erőviszonyok. Az biztosnak látszik, hogy az Európai Néppárt erős marad, ezért Orbánnak inkább az az érdeke, hogy maradjon a pártcsaládban. Belülről sokkal jobban hozzáfér az elosztható pénzhez, mint kívülről.

Dési János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Manfred Weber és Orbán Viktor. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda, Szecsődi Balázs.