„Támogassa
Café Péntek

Elfajzott és díjnyertes alkotások

22/09/2023 15:56

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

"Elfajzott" művészetről, impresszionista csodáról, parádés sajtófotókról, fiatal drámaírók munkáiról és könyvfesztiválról értesülhetnek a Café Péntek hallgatói az aktuális adásból.

Elfajzott művészetként aposztrofálták és be is tiltották a hitleristák azokat az alkotásokat, amelyeket a fasizmust elutasító – elsősorban zsidó – művészek készítettek. Hogy hová fajult mindez? Erről rendeztek konferenciát a Rumbach zsinagógában. Gábor Györgyöt kérdezzük.

Elfajzott művészet konferencia
 
Elfajzott művészet konferencia
 

Hogy Renoirt vajon elfajzott művésznek tekintették volna-e, arról nincsenek dokumentumok, de hogy milyen csodálatos művész volt, arról a Szépművészeti Múzeumban most nyíló kiállításon beszélgetünk a kurátorral, Kovács Anna Zsófiával.

Renoir-kiállítás
 
Renoir-kiállítás
 

Megnyílt az idei World Press Photo kiállítás, amely rendezvényt ugyan a NER bekebelezte, de a kiállított fotók most is igen fontos üzeneteket hordoznak. Révész Tamás kurátor beszél róluk.

A MU Színházban kezdődik a Fiatal Drámaírók Háza által szervezett fesztivál, amelyen az igazán kezdőkre is óriási figyelmet fordít a szakma. Szűcs Virág Natáliát és Horváth Benjit, a szervezőket faggatjuk.

Váradi Júlia a szervezőkkel: Szűcs Virág Natáliával és Horváth Benjivel
 
Váradi Júlia a szervezőkkel: Szűcs Virág Natáliával és Horváth Benjivel
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Jövő héten pedig szokott helyén, a Millenárisban kezdődik az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek idei fő vendége Hollandia. Gál Katalintól, a MKKE elnökétől halljuk a részleteket.

Café Péntek
2023. szeptember 22. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia