„Támogassa
Reggeli gyors

Csillagászati bűvészmutatvány: Teljesen kicsomagolta magát a James Webb űrtávcső

10/01/2022 14:32

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Tizenhatodik napja tart végcélja felé a James Webb űrtávcső. A 11 milliárd dolláros eszköz kihajtogatta tükreit, és hamarosan megkezdi munkáját. Kiss László csillagász a projekt pillanatnyi állapotáról beszélt.

2022. január 10. Reggeli gyors - részlet 22.01.10. Kiss László
07:02
00:00

A NASA mérnökei magyar idő szerint szombat este jelentették, hogy sikeres volt a James Webb teleszkóp (JWST) űrbeli kicsomagolásának utolsó fázisa is, így az eszköz óriási főtükre is készen áll arra, hogy elkezdődjön az univerzum kezdeteinek feltérképezésére és a távoli, lakható bolygók felkutatására irányuló misszió – írja a Qubit.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a több mint 10 milliárd dolláros űrtávcsőt két hete, december 25-én lőtték fel.

Kiss László akadémikus, Széchenyi-díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, kutatóprofesszor, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója most arról beszélt, hogy milyen körülményekkel kell megbirkóznia útja során az űrtávcsőnek. Kifejtette a teleszkópo jelenleg 1,1 millió kilométerre távolodott el a Földtől, míg tervezett pályáját 1,5 millió kilométeres távolságban kezdi majd meg a Naprendszer L2 Lagrange-pontjánál. Összehasonlításul elődje a Hubble mindössze 570 kilomáéterre, a Hold pedig 384400 kilométerre kering a Földtől.

A hőmérsékleti ingadozások nem jelentenek problémát, hiszen a szatelitet felkészítették arra, hogy napos oldalán 85, ellenkező oldalán -233 Celsius fokos hőmérsékletnek képes legyen ellenállni.

Kiss szerint különösebb veszély nem fenyegeti az egységet, útja viszonylag biztonságos. Legfeljebb a bolygóközi térben keringő meteoroidok (apró, homokszem és szikladarab közötti méretű testek), illetve az üstökösökből kiszakadó por. Ezt a több darabból álló tükör a tudós szerint el tudja viselni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kiss Lászlóval
2022.01.10., hétfő 8:42
Riporter: Szénási Sándor