„Támogassa
Reggeli gyors

"Csak udvariassági látogatásra jött Erdoğan"

21/08/2023 10:43

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Erdoğan szeretné rendezni kapcsolatait a nyugati világgal, főként az Európai Unióval – véli Tarik Demirkan. Az újságírót a török elnök augusztus 20-ai magyar látogatásával kapcsolatban kérdeztük. Demirkan azt is elmondta, a Moszkvával való jó kapcsolatai miatt Törökországnak fontos szerepe lehet Oroszország és Ukrajna megbékítésében.

2023. augusztus 21. Reggeli gyors - részlet 23.08.21. Tarik Demirkan
07:17
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Orbán Viktor illusztris társaságot fogadott a karmelitában augusztus 20-án. A karmelita kolostorba látogatott többek között Aleksandar Vucic szerb államfő, de Budapestre érkezett Türkmenisztán diktátornak tartott elnöke, valamint Recep Tahip Erdoğan is. A miniszterelnök a boszniai Szerb Köztársaság elnökével is találkozott. Milorad Dodik legutóbb azzal került a hírekbe, hogy a bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészség vádat emelt ellene.

"Török források szerint két fő téma volt, a fölgáz kérdése, másrészt Törökország Európai Uniós csatlakozásának lehetőségéről esett szó Erdoğan és Orbán közt" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Tarik Demirkan újságíró. A TürkInfo főszerkesztője hozzátette, a török elnök ugyan öt miniszterét is elhozta, a találkozó azonban csak udvariassági látogatás volt olyan kérdésekben, amelyekben leghamarabb ősszel és az év vége felé folyhatnak érdemi tárgyalások.

Augusztus 20-i tűzijáték – Érkezés a Karmelita kolostorba
 
 Orbán Viktor miniszterelnök (j) és az ünnepi tűzijáték megtekintésére érkező Recep Tayyip Erdogan török elnök a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Azt is megjegyezte, hogy a tárgyalásokat követően látható változások mentek a török külpolitikában, Erdoğan szeretné rendezni kapcsolatait a nyugati világgal, főként az Európai Unióval. Hozzátette, a Moszkvával való jó kapcsolatai miatt Törökországnak fontos szerepe lehet Oroszország és Ukrajna megbékítésében. Ezért cserébe a nyugati világban gazdasági kapcsolatokat akar Erdoğan kiépíteni a török gazdaság rendbetételéhez. A török export több mint 40 százaléka Európai Uniós országokba érkezik.

A török-magyar gazdasági kapcsolatok ehhez képest minimálisak, egyéb kapcsolatok miatt azonban stratégiailag fontos a két ország közti gazdasági együttműködés.

A nagy, megyőzendő ellenfél Németország, ahol több török származású német politikus aggályokat fogalmazott meg a török jogállamisággal kapcsolatban. Német politikust és újságírókat is tartóztattak le "terrorpropaganda" vádjával Törökországban.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Reggeli gyors/interjú Tarik Demirkannal
2023.08.21., hétfő 7:33
Riporter: Szénási Sándor