„Támogassa
Esti gyors

Bod: Most kanyarban épp Európa előz minket

17/08/2023 07:20

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Statisztikailag lehetetlen, hogy az év végére a kormány 2023-ra vonatkozó célkitűzése, a 1,5 százalékos GDP-növekedés teljesüljön – véli Bod Péter Ákos. A volt jegybank megjegyezte, hogy közben Európában a várakozásoknál jobb GDP-eredményeket jelentettek.

2023. augusztus 16. Esti gyors - részlet 2023.08.16. Bod Péter Ákos
08:22
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a második negyedévben 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ezzel pedig védekezésre kényszerültek az addig feltűnően optimista kormányközeli elemek. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke például azt mondta: "A recesszió egy olyan alkalmazkodási szakasz, amelyre egy túlfűtött gazdaságban szükség van".

"Nem lehet hátradölni ezen a magyar hokedlin, mert a számok nem jók" – mondta az Esti gyors szerdai adásában Bod Péter Ákos közgazdász. A volt jegybankelnök hozzátette, az új eredmények tágabb időszakot vizsgálva sem érhette igazán meglepetésként az embereket. Szerinte ugyanis az előző év 2022 több szempontból is érdekes volt. A választás előtt, alatt és után "dőlt a pénz", a Fidesz rengeteg pénzt öntött a lakosságra és a vállalati szektorba is (igaz, leginkább "baráti vállalatokhoz"), ez pedig felpumpálta a gazdasági teljesítmény-mutatót. Így Bod szerint nem annyira meglepő, hogy bizonyos szintű visszaesés mutatkozott idén. Hangsúlyozta, a 2 százalékos visszaesés csak az idei második negyedévre vonatkozik, így abban sem lehetünk biztosak, hogy elértük a gödör alját.

 
Bod Péter Ákos
Fotó: Klubrádió/L.Cs.
 

Ennél súlyosabb problémának tartja, hogy a kormány ehhez képest 1,5 százalékos növekedést ígért erre az évre. "Nem is tudom, hogyan gondolták ezt" – tette hozzá. "Statisztikailag nem tud már kijönni ez az érték, nagyon lapos év lesz az idei."

Azzal kapcsolatban, hogy az új adatok értelmében Magyarország recesszióba került (egymást követő négy negyedévben csökkenést mérnek), a szakember megjegyezte, hogy közben Európában a várakozásokkal szemben kedvezőbb GDP-adatokat produkáltak más országok.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a harmadik és negyedik negyedévre vonatkozóan visszapattanást ígért. Bod megjegyezte, ezt mondta Nagy a második negyedévre is. Szerinte ezt mindig lehet mondani, hiszen egy ponton a gazdaság valóban eléri a mélypontot, ahonnan már csak felfelé tud elmozdulni. A hangzatos kormányzati szólamot is megemlítette: "Kanyarban előzünk". A szakember szerint nagyon úgy tűnik, hogy "most épp Európa előz a kanyarban minket".

Az infláció miatt a fogyasztás visszaesett, a gazdaság lassult, és továbbra sincs kilátásban a hozzáférés az uniós forrásokhoz. Ezt sokkal aggasztóbbnak tartja Bod, mint a recessziós szakaszt. "Ebből még nagyobb baj lehet."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2023.08.16., szerda 18:35
Riporter: Szénási Sándor