„Támogassa
A lényeg

A magyar csökkenéshez képest az euróövezetben nőtt a GDP

16/08/2023 15:03

| Szerző: Klubrádió

Idén a második negyedévében 2,4 százalékkal zuhant a bruttó hazai össztermék mértéke az előző évhez képest. Eközben az euróövezetben 0,3 százalékkal nőtt a szezonális kiigazított GDP.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 második negyedévében 2,4 százalékkal zuhant a bruttó hazai össztermék mértéke az előző évhez képest.

A kormány szerint viszont a helyes szó nem a csökkenés, hanem a mérséklődés, és nyilván a háború, a brüsszeli szankciók, a kedvezőtlen külső környezet és az Európai Bizottság a hazánknak járó források visszatartása tehet mindenről, ami nem olyan nagyon jó.

Ehhez képest az euróövezetben viszont nőtt a GDP

Eközben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat honlapjára szerdán felkerült nem végleges adatokból az derül ki, hogy a második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt a szezonális kiigazított GDP az euróövezetben, és nem változott az EU 27 tagállamában az előző negyedévhez viszonyítva. Az első negyedévben az euróövezetben nem változott a GDP, az EU-ban pedig 0,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

Az egy évvel korábbival összevetve a második negyedévben 0,6 százalékkal nőtt a GDP az euróövezetben és 0,5 százalékkal az EU-ban. Az első negyedévben mindkét régióban 1,1 százalékos volt az éves növekedés.

A nem végleges adatok szerint a legnagyobb negyedéves növekedést, 3,3 százalékost Írországban regisztrálták a második negyedévben, Litvániában pedig 2,8 százalékost. A legnagyobb csökkenés Lengyelországban volt 3,7 százalékkal, illetve Svédországban 1,5 százalékkal.

Az egy évvel korábbihoz képest a legnagyobb mértékben Írországban nőtt a GDP, 2,8 százalékkal, illetve Romániában 2,7 százalékkal, míg a legnagyobb csökkenést, 3 százalékos Észtországban, illetve 2,4 százalékos Svédországban volt. A végleges adatokat szeptember 7-én ismerteti az Eurostat.

 

Ellenzéki reakciók

Huszonhét éve nem zuhant ennyi ideig a magyar gazdaság teljesítménye, a statisztikai hivatal friss adatai szerint az 1996-os mérések kezdete óta még soha nem volt négy negyedéven keresztül folyamatosan recesszió, azaz gazdasági visszaesés Magyarországon – jelentette ki Dávid Ferenc, a demokratikus koalíció országgyűlési képviselője a Klubrádiónak.

Dávid Ferenc szerint a magyar gazdaság teljesítményének folyamatos zuhanása bizonyítja, hogy az Orbán-kormány megszorításai és az orbáni infláció okozta a legnagyobb károkat Magyarországnak a rendszerváltozás óta. A folyamatos áremelések, az adó- és rezsiemelések csak fokozták az orbáni inflációt, egyre kevesebbet érnek a fizetések és a nyugdíjak, kínlódnak és zsugorodnak a vállalkozások – hangsúlyozta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) korábbi főtitkára, az árnyékkormány gazdasági minisztere. Hozzátette: szerinte amíg Orbán marad, addig marad a magas infláció, maradnak a megszorítások.

A Momentumos Bedő Dávid szerint az európai uniós országok többségében nő a gazdasági teljesítmény és ahol megfigyelhető volt visszaesés, ott sem egy teljes éven keresztül. Ismét sereghajtói lettünk Európának, ráadásul talán a legfontosabb gazdasági mutatóban.- hangsúlyozta az ellenzéki politikus. Hozzátette, hogy ez az elkeserítő gazdasági adat közvetlen következménye a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának.

Bedő Dávid kijelentette, hogy Haza kell hozni az uniós forrásokat mihamarabb, hogy fejlesztések indulhassanak el a magyar gazdaság számos területén.

Érdemi és közvetlen támogatást kell nyújtani azoknak az embereknek és cégeknek, akik nehéz helyzetbe kerültek az elmúlt egy évben, ahelyett, hogy Mészáros Lőrinc 30 milliárdos jachtjára menjen a közpénz. Emellett

Le kell törni az Európa-rekorder inflációt, hogy meg lehessen állítani a drágulást és stabilizálni lehessen a forint árfolyamát, mert ez is nagyban hozzájárul a botrányos inflációs adatokhoz.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)