„Támogassa
Reggeli gyors

Balkányi László: Értelmezhetetlen a kormány vakcinatáblázata

26/04/2021 12:00

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Míg Karikó Katalin félrevezetőnek, Balkányi László értelmezhetetlennek nevezte a kormány által vasárnap közzétett, vakcinákról szóló hiányos táblázatát. Az Európai Betegségmegelőzési és  Járványvédelmi Központ korábbi tudásmenedzsere szerint olyan értelmezése lehetséges az adatsornak, amely szerint a kormány azt akarja elhitetni, hogy a keleti vakcinák jobbak mint a nyugatiak.

2021. április 26. Reggeli gyors - részlet 21.04.26. Balkányi László
08:23
00:00

A kormány vasárnap egy olyan táblázattal igyekezett bizonygatni, hogy a keleti vakcinák hatékonyabbak, amikből alapvető információk hiányoztak.

Az amerikai adatok 77 millió beoltott, és teljesen kialakult védettségű ember közül 5800-an kapták el a betegséget. A magyar és az amerikai adatok között a Pfizer vakcinájával oltott, de fertőzésben meghalt embereket tekintve 312-szeres, a fertőzések tekintetében 80-szoros különbség van Magyarország kárára az Egyesült Államokkal szemben. 

Balkányi László orvos, az Európai Betegségmegelőzési és  Járványvédelmi Központ korábbi tudásmenedzsere a Klubrádiónak azt mondta, szakmai okokkal nem lehet magyarázni ezt a kiugró különbséget. Hozzátette, hogy az oltást követő fertőződésről és az ebből adódó halálozásról szóló számadatok közel sem olyan súlyosak, de a különbség a két ország adataihoz képest kiugró.

Koronavírus - Megkezdődött az oltás
 
Vakcinák Fotó: Balázs Attila / MTI
 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a két adatsor összehasonlíthatatlan, hiszen a magyar kormány által közzétett táblázatból nem derül ki, hogy a népesség mely részét oltották az egyes vakcinákkal és mióta elérhetőek ezek Magyarországon. Balkányi szerint a magyar adatoknak lehet értelmezése, de az nem szakmai terület, mert a szerint azt kell kimutatni, hogy a keleti vakcinák jobbak, mint a nyugatiak.

A Pfizert már december óta használják, és jellemzően a legnagyobb fertőzésveszélynek kitett egészségügyi dolgozókat, időseket és krónikus betegeket oltották vele. A Modernával idősotthonokban oltottak eleinte. Ezzel szemben a Szputnyikkal csak február közepén, a Sinopharmmal pedig február végén kezdtek el oltani. Ráadásul a Szputnyikból a második adagot eddig csak kevesen kapták meg, mert azt késve szállították az oroszok – írja a 444.  Az adatsorra Karikó Katalin, a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus is azt mondta, hogy félrevezető.

Végül Balkányi megismételte, hogy a táblázat azt egyértelműen bizonyítja, hogy az oltást követően a fertőzés és a betegségből adódó elhalálozás esélye mindenképpen visszaesett.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő az ügyben feljelentést tesz a kormány ellen rémhírterjesztés miatt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Balkányi Lászlóval
2021.04.26., hétfő 7:47
Riporter: Szénási Sándor