„Klubrádió
Eurozóna

Baklövés, vagy stratégia – Mi van a Juncker-ellenes kampány mögött?

22/02/2019 14:45

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz meghatározó méretű szereplője az Európai Néppártnak, tehát nem valószínű, hogy kizárnák még a választások előtt.

2019. február 22. Eurozóna - részlet 19.02. 22. Hegedűs Dániel
20:58
00:00

Mellényúlt a Fidesz, vagy szándékosan provokált a legutóbbi plakátkampánnyal, amikor nekiment Jean-Claude Junckernek? A German Marshall Fund elemzője szerint az előbbiről lehet szó és nem arról, hogy a Fideszben valami nagyon ravasz stratégiát alkalmaznak. Hegedűs Dániel azt sem tartja valószínűnek, hogy a pártot még a választások előtt kizárnák az Európai Néppártból. A kizárás egy út végét jelentené, amivel az EPP is meggyengülne, hiszen a Fidesz a német és a lengyel után a harmadik legnagyobb nemzeti csoportot alkothatja, ha úgy sikerül a választás. A néppárt és főleg Manfred Weber már eddig is belement számos kompromisszumba, hogy bent tartsa a Orbánékat. Így most legfeljebb a tagság felfüggesztése kerülhetne szóba. Az elemző szerint inkább az várható, hogy a Fidesz visszavesz a plakátkampányból, normálisabb hangot üt meg.

 
Forrás: Flickr.com
 

Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a Fidesz elnöke radikális jobboldali fordulatot próbált elérni, ami nem sikerült és feltehetően nem is fog sikerülni. Viszont most kilépni az Európai Néppártból kockázatos, amikor a 7. cikkely szerinti eljárás elé néz az ország, amikor megvonhatják a támogatásokat, felfüggeszthetik a szavazati jogot. Az EPP egyfajta védőernyőt is jelent.

A Fideszben gondolhatják úgy is, hogy az unióból több pénzt már nem nagyon lehet kiszedni, érdemes tehát Oroszország és Kína felé fordulni. Hegedűs Dániel szerint az Európai Unióhoz vagyunk kötve, az export 85 százaléka oda megy, tehát ilyen fordulatot sem tart valószínűnek.

Zentai Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Európai Parlament Multimédiás Központja/Genevieve Engel)