„Klubrádió
Reggeli gyors

A mostani Magyarország nem léphetne be az EU-ba

31/01/2019 14:27

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán időhúzásra játszik, de jól érzi magát az Európai Néppártban. Kiről fog adatokat gyűjteni az új new york-i főkonzul? Sikeresen sztrájkoltak az Audi dolgozói. Témák a nemzetközi sajtóból.

2019. január 31. Reggeli gyors - részlet 19.01.31. Lapszemle
05:58
00:00

A BBC nemcsak a Brexit-helyzet újabb fordulatait, hanem a Magyarországról szóló vitát is percről percre követte tegnap Brüsszelből. Így idézte Frans Timmermanst, az EB alelnökét, aki nemcsak a magyarországi korrupció helyzete miatt aggódik, de az Unió történetében precedens nélkülinek nevezte a CEU elűzését Budapestről. Deutsch Tamástól azt emelte ki a tudósítás, hogy az Unió ne Magyarországgal hadakozzon, hanem a választásokra koncentráljon. Judith Sargentini, a magyarországi jelentéstevő szerint Orbán időhúzásra játszik, pedig a helyzet ősz óta sokat romlott Magyarországon, és ezért a soros elnökséget betöltő Romániát a 7-es cikkely procedúrájának folytatására szólította fel. A luxembourgi Christophen Hansen képviselő pedig állította, ma már nem felelne meg hazánk az uniós felvétel kritériumainak sem az ismert törvénysértések miatt.

Figyelmeztető sztrájk a béremelésért a győri Audi gyárban
 
 
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
 

Audi - Győzött a szakszervezet

Az elsők között hozta le a Washington Post a szakszervezetek győzelmét, miután az Audi győri részlegénél egy hete tartó munkabeszüntetés elérte tervezett célját. A lényegre törő összefoglaló kiemeli, hogy a bérköveteléseken kívül bónuszokat és pluszjuttatásokat is sikerült kiharcolniuk a sztrájkolóknak. Nem mellékesen megemlíti az írás azt is, hogy a magyar GDP-növekedés biztosítéka az Audi, a Mercedes, a Ford és a Suzuki.

A New York Times a Reuters információit vette át, és a sztrájk befejezésének hírét az Audi szóvivőjével erősíttette meg. Mithay-Markó Judit elmondta, hogy már szerda éjszakától fokozatosan állnak vissza a termelésre, azt azonban nem árulta el, hogy mekkora veszteséget okozott a munkaleállás az elmúlt egy hétben. Azt azonban közli a tudósítás, hogy 2017-ben az Audi magyarországi gyártóegysége 8,3 milliárd dolláros nettó árbevétellel büszkélkedhetett, ami az Audi csoport összbevételének a 12%-át teszi ki.

Volt hírszerző lesz a new-york-i főkonzul

A kanadai Hungarian Free Press szokatlan intézkedésnek tartja Magyarországtól, hogy a hírszerzés volt főnökét, Pásztor Istvánt nevezte ki New Yorkba főkonzulnak. A katonai hírszerzéstől induló karrier állomásairól szinte semmit nem tudni, így Pásztor hivatalos életrajza sem ismert – írja a cikk szerzője, aki nem csodálkozna azon, ha a paranoiás magyar kormány azzal bízná meg, hogy a magyar diaszpóra tagjairól, a Soros-bérencekről gyűjtsön személyi kartonba való adatokat. Tudomása szerint a magyar diplomatáknak és lobbistáknak pedig ki volt adva az az utasítás, hogy minél több idézőjeles barátot hajtsanak fel, akik majd védik a rendszer mundérbecsületét és elhallgattatják az ellenkező véleményeket. Lázár György nem lenne meglepve, ha bizalom hiányában kétszer meggondolnák az emberek, felkeressék-e egyáltalán a new york-i magyar konzulátust, hisz nem lehet tudni, milyen információk és hol kötnek ki róluk.

Az ENSZ által New Yorkból működtetett Reliefweb/nemzetközi segély/ portál kiadta a magyar kabinet közleményét arról, hogy hazánk 10 millió forintos sürgősségi segélyt nyújtott a Fülöp-szigeteki terrorista támadás életben maradt sérültjei megsegítésére. Vasárnap egy templomba dobtak be bombát a katolikus mise idején, s több mint 20-an életüket vesztették, 100-an megsebesültek. Az Azbej Tristan államtitkár nevével futó intézkedés az üldözött keresztények védelmi programjához köthető. Tegnap egyébként egy mecsetben is terrorista támadás volt, ahol két muzulmán vallási vezető vesztette életét – tudhatjuk meg a New York Timesból.

Nem várják Orbánt az európai konzervatívok

Orbán Viktor jól érzi magát ott, ahol most van, az Európai Néppártban – számol be Euractiv portál egy brüsszeli fórumon hallottakról, ahol az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójának vezetője, Jan Zahradil, Spitzencandidat vélekedett így. Szerinte nem fenyeget az a veszély, hogy hozzájuk, a harmadik legnagyobb uniós csoportosuláshoz állna át Orbán – cáfolva ezzel a terjengő pletykákat. Noha a frakció létszáma igencsak megcsappan majd a britek kiválása után, Zahradil nem aggódik a tagság miatt, új jobboldaliakkal tárgyalásokat folytat, de részleteket nem kívánt elárulni.

Az HBO csatornán ment le a Vice News Tonight sorozat szerkesztésében az a 7 perces kisfilm, ami hazánkról ad politikai látleletet, megszólaltatva tüntetőket, elemzőket és egy három gyereket vállaló fiatal házaspárt is. Tőlük származó mondattal zárják a politika visszásságait korrekten bemutató összefoglalót. (Hibái ellenére is kitartanak a Fidesz mellett).

Végül a magyar kormány energiapolitikáját védelmébe vett szerző, Varga Gergely írásáról szólnék, amit először oroszul fedeztem fel egy nemzetközi híreket feldolgozó, kormány által támogatott moszkvai, InoSMI portálon. A cikk eredetileg pedig az Atlantic Council vitarovatában jelent meg, mint válaszcikk arra az amerikai elemzésre, amely az orosz energiapolitika erősödő európai szálait bogozgatja, s benne Magyarország kulcsszerepét.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: