„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Autóban a legjobb

31/12/2023 16:25

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

Melyik autóval járunk a legjobban, ha a pénztárcán, a teljesítmény és a megbízhatóság egyaránt fontos? Miben fejlődtek az elektromos autók az elmúlt években? És milyen lesz vajon a jövő autója? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ Kreszprofesszor az Élőben a városból adásában.

2023. december 13. Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2023. december 13., szerda 13:00)
52:09
00:00
Műsorvezetők: Pető Attila Szerkesztők: Pető Attila

A műsor vendége az Autobest nemzetközi zsűritagja, Szécsényi Gábor autógépész-mérnök volt, aki elmondta, hogy a több tucat ország részvételével zajló versenyen az egyik legszakmaibb díjat zsebelheti be a győztes.

elektromos feltöltés
 
kép: Pixabay
 

A zsűritagok a személygépkocsik ár-érték arányát figyelik elsősorban, a díjazásra szánt autókat hosszú teszteknek vetik alá. Ráadásul az Autobest bírálói elé csak a viszonylag kisebb értékű járművek kerülhetnek, olyanok, amiket egy átlag felhasználó is el tud érni.

Bár a Magyarországon futó autók átlag életkora bőven 10 év feletti, a jelen járművei jelentős átalakuláson mennek keresztül. Egyre több és magasabb minőségű elektromos jármű kerül piacra.

 
kép: Pixabay
 

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni az elektromos autók hátrányairól sem. Egyik hallgatónk telefonon jelezte, hogy a járművekbe szánt akkumulátorok gyártása hasonlóan környezetkárosító lehet, mint a kipufogógáz.

Megtudtuk, hogy biztató kísérletek folynak az akár 10 percen belül is újratölthető akkumulátorokkal kapcsolatban. Szó volt arról is, hogy a manuális sebességváltók eltűnnek az autókból, amit sokan sajnálnak, ezért érdekes kísérletként az egyik elektromos autógyár "placebo" sebváltót szerel az egyik modellbe.

elektromos BMW
 
elektromos BMW
 

A műsorban rákérdeztünk arra is, milyen lesz 20 év múlva egy személygépkocsi, de Szécsényi Gábor csak annyit sejt biztosan, hogy elektromos motor fogja hajtani, és komputer vezérelni majd. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig
2023. december 13., szerda 13:00
Műsorvezető: Pető Attila