„Klubrádió
Kovátsműhely

Alkohol és kijózanodás

5/01/2022 15:09

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor ünnepi daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: Victor Máté hangszerelésében és Fábri Péter magyar szövegével hangzott el a Kinn ül a parton a részeg matróz című brit népdal, majd Kováts Kriszta énekes-műsorvezető Kiss Imrét, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott igazgatóját kérdezte először az alkoholfogyasztási szokásokról, majd utána Laisz András bármixerrel beszélgetett a koktélokról.

2022. január 02. Kovátsműhely (2022. január 02., vasárnap 17:00)
49:16
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

Az adás témaadó dala: 

A meghitt és szívfacsaró témák után szilveszter alkalmából a Kovátsműhely is lazábbra vette műsora kereteit: a legutóbbi adásban először a Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott igazgatója, Kiss Imre beszélt az alkohol történetéről és az alkoholfogyasztási szokásokról. Kiss többször hangsúlyozta, hogy minden a mértékletességen áll, ezen múlik, hogy valaki az alkohol élvezőjévé vagy rabjává válik. Igaz, azt is megjegyezte, hogy vannak művészek, akiknek bizonyosan erre a „rabságra” volt szükségük ahhoz, hogy koncentrált műveket alkossanak; maga a múzeum például abban a házban helyezkedik el, amelyik Krúdy Gyula utolsó lakóhelye volt Óbudán – az ő életében ivás és alkotás szorosan összetartoztak.

A műsor közepén az Illés együttes Lökd ide a sört című szórakoztató nótája hangzott el, majd az adás második vendége, Laisz András bármixer is a felelős alkoholfogyasztás szerepét hangsúlyozta, igaz, ő kicsit már abból a szemszögből, hogy soha nem készítene olyan koktélt a vendégeknek, amelyet ő maga nem fogyaszt el. Sőt azt is hozzátette, hogy csak olyan koktélokat készített, melyeket ő maga talált ki – pályafutásának egy szakaszában Guinness-rekorder is lett. Laisz számos szórakoztató történettel egészítette ki a mixer szerepéről szóló anekdotázást, például amikor a dán királlyal parolázott a parlamentben. Azt is megtudhattuk tőle, hogy a mixer a szaknyelvben a betonkeverőt jelenti, és az ő foglalkozásának megnevezésére valójában a „bartender” kifejezés az alkalmas.

A beszélgetések az itt olvasható részleteken kívül még számos más érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást!

Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. Gallai Péter és Fábri Péter dala, a Suhanó dal után az énekes-műsorvezető először Wessely Anna művészettörténészt fogja kérdezni az isten és a halál felfogásáról beszél az európai művészet történetében, majd Muszbek Katalinnal, a Hospice Alapítvány igazgatójával beszélget a haldoklók méltó gondozásáról és a halál megéléséről.

Következő vasárnapi dal:

(Címlapi kép: Pixabay)

Kovátsműhely
2022. január 02., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Pályi Márk