„Klubrádió
Kovátsműhely

Álmok, drogok és Csáth Géza

15/10/2021 15:20

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: az énekes-műsorvezető, Kováts Kriszta először Szirtes Edina Mókus és Fábri Péter Kezdődhet a múlt című dalát énekelte el az Álomfejtés c. albumáról, majd Zacher Gábor toxikológussal és Diószegi Endre irodalomtanárral az álmokról, a drogokról, illetve Csáth Géza életéről és műveiről beszélgetett.

2021. október 10. Kovátsműhely (2021. október 10., vasárnap 17:00)
52:56
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk


Az idei évben a hallgatók második alkalommal találkozhattak olyan adással a Kovátsműhely műsorában, amelyben két különálló beszélgetés helyett végig a két meghívott vendég beszélget. Ezúttal Zacher Gábor toxikológus és Diószegi Endre irodalomtanár osztotta meg a gondolatait egymással és a hallgatókkal, az utóbbi sajnos csak telefonon keresztül. A Kezdődhet a múlt című dal álomszerű vagy hallucinációra utaló jelenetei után Kováts Kriszta először a drogok tipikus hatásmechanizmusáról kérdezte a stúdióban a vendégét, majd rátértek ennek az irodalmi reprezentációira is, amely témában Diószegi Endre számos ismeretet osztott meg Csáth Gézának nemcsak a műveiről, hanem az életformájáról is.

Kováts Kriszta és Zacher Gábor (fotó: Klubrádió)

Tudvalevő, hogy Csáth Géza fürdőorvosként viszonyt folytatott az ápoltjaival, az ópiumfogyasztással kísérletezett, majd különös körülmények között megölte feleségét, végül magával is végzett. A két vendég azt emelte ki, hogy anélkül is meg lehet ismerni a drogok hatásait az ő írásain keresztül, hogy személyesen ki kellene valakinek azt próbálnia, akit érdekel – így megkímélheti önmagát is az ártalomtól, miközben ismeretekkel gazdagszik. Csáth unokatestvére, Kosztolányi Dezső és mások aemlékezései is segítették a hallgatókat Csáth megértésében. Az adás közepén pedig elhangzott a Beatles legendás dala, a Lucy in the Sky with Diamonds is. A feltételezés szerint a cím szavainak három kezdőbetűje az LSD rövidítést adja ki, amit John Lennon tagadott, de Zacher Gábor is úgy tartotta, hogy ha a szövegére is figyelünk, akkor egészen elháríthatatlan ez a feltételezés.

Akit a beszélgetés valamennyi részlete érdekel, annak azt javasoljuk, hogy kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást! Most vasárnap pedig tartsanak újra Kováts Krisztával és vendégeivel: 17 órától újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely: a Kalinka című orosz népdal magyarított változata után az énekes-műsorvezető Kiss János balettművésszel, a Győri Balett korábbi igazgatójával és Gáti István költővel beszélget majd az orosz néptáncról, népzenéről, irodalomról, Puskinról és Gáti Puskin-átiratairól.