„Klubrádió
Kovátsműhely

A vasárnapok világa

15/12/2021 15:26

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: Vedres Csaba és Fábri Péter Vasárnap délelőtt című dalának eléneklése után Kováts Kriszta először Bobák Szilva folklorista doktorandusszal beszélgetett a vasárnapi nap történeti hagyományairól, majd a néprajzkutatót, Juhász Katalint kérdezte a vasárnapi vásárokról. A vendég rendkívüli módon az adás végén egy leányvásárról szóló népdalt is elénekelt.

2021. december 12. Kovátsműhely (2021. december 12., vasárnap 17:00)
49:34
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

Az adás témaadó dala:

A Kovátsműhely vasárnap délutánonként jelentkezik, az ismétlése pedig aznap este 10 órakor hallható. A mostani adás esetében ennek különös apropója is volt, hiszen a témaadó dal is a vasárnaphoz kapcsolódott: Vasárnap délután című dala után Kováts Krisztának először Bobák Szilvia folklorista doktorandusz mesélte el, hogy hogyan alakult ki a vasárnap ünnepe és milyen népszokások tartoztak a naphoz, például a történelmi Magyarországon hogyan viszonyultak a vasárnapi vásárok a vasárnapi miséhez, vagy éppen azt is megtudhattuk, hogy a történelmi népek eleinte mind mezőgazdasági ciklusokhoz igazították az ünnepeiket. Mégis, a hét napjai az egyetlenek, amelyek nem a Föld járásával állnak összefüggésben.

Az adás közepén Cseh Tamás Ady Endre Adja az Isten című versét énekelte el Novák János megzenésítésében, ezt követően pedig Juhász Katalin néprajzkutató érkezett a stúdióba, aki a vasárnapi vásárokról árult el érdekességeket. Ezeknek a vásároknak a nagy része ma már csak emlék, de néhány tájegységen persze még mindig megtalálhatóak. A tudós olyan különleges ismeretekbe is beavatott, mint hogy például annak idején a leányvásárok hagyományát is ismerték, bár már akkor sem valódi vásárt, hanem bemutatóteret jelentett a házasuló korba lépett nőknek. A népdalgyűjtőként és -előadóként is tevékenykedő Juhász a Klubrádió hallgatói számára egy leányvásárokról szóló népdalt is elénekelt.

Következő vasárnapi dal:

A beszélgetések az itt olvasható részleteken kívül még számos más érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást! Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. A Kolinda Napforduló című dala után a műsor vendége először Kereszturi Ákos csillagász lesz, aki a téli napfordulóról beszél, majd Vajda Mihály filozófus avat be a természeti körforgás gondolatának filozófiai megjelenésébe és kicsit saját munkáiba is.

Kovátsműhely
2021. december 12., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta