„Támogassa
Reggeli gyors

Aki kikap az előválasztáson, még bejuthat a Parlamentbe

15/06/2021 13:38

| Szerző: Klubrádió/szg

Mikecz Dániel, a Republikon Intézet vezető kutatója szerint a nyerhető körzetek felértékelődnek az előválasztáson, mert aki ezekben győz, úgy érezheti, hogy közös jelöltként ’22-ben egyéni képviselő lesz. Tehát fordított a helyzet: nem ott lesz csatatér, ahol az országgyűlési választáson is szoros eredmény várható. Ezzel együtt úgy látja: ha egy ismertebb név alulmarad az előválasztáson, kompenzációs listáról még bekerülhet a Parlamentbe.

Kétféle probléma vetődik fel az ellenzéki előválasztással kapcsolatban: a megszólalók egy részét az aggasztja, hogy túl sok a visszalépés és háttéralku, van, aki viszont nem szeretne éles kampányt és sárdobálást látni a pártok között.

2021. június 15. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Mikecz Dániel - 2021.06.15.
05:24
00:00

Mikecz Dániel
, a Republikon Intézet vezető kutatója szerint két különböző rétegről van szó. Véleményformálók, értelmiségiek azok, akik inkább elvárják, hogy sokkal élesebb legyen a verseny, ne lépjenek vissza a pártok jelöltjei egymás javára. Az ellenzéki választók részéről viszont erősebb az egység iránti igény (és ők vannak többen). Közvélemény-kutatási adatokon is látszik, hogy vannak ellenzéki választók, akik nem szimpatizálnak azzal, hogy egymásnak mennek a pártok, mert egységet várnak el tőlük a Fidesszel szemben.

Hangsúlyozta: nem lehet elvárni a politikusoktól, hogy ne politizáljanak, és annak része az alkuk kötése, a megegyezés. Ha úgy gondolunk az előválasztásra, mind nulladik fordulóra az ellenzéki pártok között, akkor a mostani visszalépések „normális jelenségnek tekinthetőek” – vélekedett.

Zuglóban a körzetet kétszer megnyerő MSZP-s Tóth Csaba és a több párt munkáját egyedül elvégző, korrupciót feltáró független képviselő, Hadházy Ákos indul egymással szemben. (A Tóth Csabához kapcsolódó ellentmondásos ügyekről a Partizán adásában volt szó, amiről itt írtunk.)

Mikecz Dániel azt mondta: a nyerhető körzetek felértékelődnek az előválasztáson, mert aki ezekben győz, úgy érezheti, hogy közös jelöltként ’22-ben jó eséllyel egyéni képviselő lesz. Ezek főleg Budapesten vannak. Tehát fordított a helyzet: nem ott lesz csatatér, ahol az országgyűlési választáson is szoros eredmény várható. Ezért jelennek meg országosan ismert jelöltek, és nemcsak a XIV., hanem például a II. kerületben is.

Azt gondolja, hogy ha egy-egy ismertebb név alulmarad most, az még nem jelenti, hogy nem jut be a parlamentbe ’22-ben. Kaphat valamilyen kompenzációt a közös listával, hiszen most egy listán indul az ellenzék, és vélhetően több listás szavazata is lesz.

Az ellenzéki szavazók számához képest vélhetően magas lesz a részvétel – mondta az elemző.

A beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2021. június 15., kedd 06:00
Műsorvezető: Dési János