„Támogassa
Reggeli gyors

„A trumpizmus itt marad”

22/01/2021 09:57

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Joe Biden elnöksége alatt biztosan javulni fognak az amerikai-európai kapcsolatok, de a Donald Trump előtti idő már nem jön vissza ugyanúgy. Európa új szövetséget ajánl.

 

„Erősebb Európa, erősebb USA – egy jobb világért.” Így fogalmazta meg a célt Charles Michel az Európai Tanács elnöke a parlament plenáris ülésén. Az EP-ben ugyanis arról folyt a vita, hogy Joe Biden elnöksége milyen változást hozhat a Trump idején igencsak megromlott kapcsolatokban. Elhangzott olyan vélemény, hogy „a sötét órákban ezt a hajnalt vártuk”, vagy olyan, hogy „Trump csak egy lap lesz a történelemkönyvekben, de a trumpizmus itt marad: amerikai elnök még soha nem tett ennyi kárt ilyen rövid idő alatt”.

A lényeg, hogy az EU gyakorlatilag új szövetséget ajánl az USA-nak, tanulva a Trump-időszakból. Európának jobban kell figyelnie arra, hogy el tudja látni magát válság idején, és meg tudja védeni magát – mondta el Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója, összegezve a parlamentben elhangzottakat.

Donald Trump és Orbán Viktor találkozója Washingtonban
 
 Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

A főbb pontok:
Trump a kétoldalú kapcsolatokat szorgalmazta, az EU a többoldalú, multilaterális kapcsolatok híve. Együttműködésre van szükség a klímavédelemben, ezzel kapcsolatban jó jel, hogy Biden máris jelezte csatlakozási szándékát a párizsi egyezményhez. A gazdaság újraindítása és az igazságos kereskedelem, szintén fontos. Obama elnöksége alatt már majdnem sikerült tető alá hozni a szabadkereskedelmi egyezményt, de Trump jött a vámokkal. A biztonságpolitika a következő sarokpont, itt szintén jó hírek érkeznek, nyáron Európába készül az új elnök és részt vesz a NATO csúcsértekezletén a tervek szerint.

És talán a legsürgetőbb feladat a vírus elleni globális küzdelem. Nem elég, ha Európában, az Egyesült Államokban annyit oltanak, hogy kialakul a közösségi immunitás, a világ minden pontján vissza kell szorítani a járványt. A gazdagabb országoknak segíteniük kell a szegélyeket.

Donald Trump tevékenysége felszínre hozott még egy fontos problémát. Internetes megjelenéseinek korlátozása ugyan mérföldkő volt, de „ez nem lehet egy magáncég önkéntes döntése valahol a Szilícium-völgyben” – jelentette ki Ursula Von der Leyen az EP ülésén. Az Európai Bizottság elnöke szerint az úgynevezett techcégek, nagy internetszolgáltatók túlhatalmát korlátozni kell. Elfogadhatatlan, hogy láthatatlan és érthetetlen algoritmusok döntsenek helyettünk arról, hogyan éljük az életünket.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2021.01.22. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert