„Klubrádió
Esti gyors

Simonyi: Biden Amerika egységét akarja visszaállítani

20/01/2021 20:36

| Szerző: Klubrádió/szg

Nagyon erőteljes beszédet mondott beiktatásán Joe Biden; az Egyesült Államok 46. elnöke csak azzal foglalkozott, hogyan lehetne békét teremteni Amerikában, külpolitikai kérdésekről nem esett szó – mondta Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövet. Szerinte ha Biden hazai erőfeszítései sikeresek lesznek, akkor lesz energia arra, hogy a demokrácia kérdésével, ezen belül Magyarországgal is foglalkozzanak.

2021. január 20. Esti gyors / részlet, Simonyi András (21.01.20.)
07:11
00:00

Letette az esküt az új amerikai elnök és alelnök, Joe Biden és Kamala Harris. Mi várható a demokrata politikustól? – kérdeztük közvetlenül a beiktatási beszéd után Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövetet.

Azzal kezdte: Biden csak azzal foglalkozott, hogyan lehetne visszaállítani Amerika egységét, békét teremteni Amerikában. Nagyon erőteljes beszéd volt, amelyben egy szó nem hangzott el nemzetközi kérdésekről, ami azt jelzi, hogy a 46. elnök elsősorban az országában most tapasztalható társadalmi, egészségügyi válságokra koncentrál majd. Az várható a diplomata szerint, hogy Biden az első napokban elnöki rendeleteket ad ki, csatlakozik valószínűleg a párizsi klímavédelmi egyezményhez, és megpróbálja rábírni a kongresszust, hogy nagyobb anyagi támogatást adjon a válság miatt rászorulóknak.

Mi lesz Trumppal, új pártot alapít?

A leköszönő elnök 150 év után nem vett részt elnök utóda beiktatásán. Majd meglátjuk, hogy mi lesz Donald Trump öröksége, de nagyon fontos, hogy Mike Pence alelnök részt vett az esketésen, és Trump retorikája is enyhült az utolsó pár órában, például a hagyományoknak megfelelően levelet hagyott hátra utódának – mondta Simonyi András. Amit a CNN írt, hogy páriaként távozott, az talán igaz, az viszont biztosan nem, hogy elvesztette volna politikai befolyását. Nagy kérdés, hogy mit jelent a „még találkozunk”, amit utolsó beszédében mondott.

Vannak jelek arra, hogy Trump harmadik politikai erőt akar felépíteni, de Simonyi szerint az amerikai lakosság többsége inkább a centrum felé hajlana, és sokan pártoltak el tőle a capitoliumi randalírozások óta. Szerinte nem valószínű, hogy egy ultraszélsőséges, populista mozgalom át tudja venni a republikánus pártot.

Külpolitika, Magyarország

A külpolitikában szerinte arra kell figyelni, amilyen jelzéseket Antony Blinken leendő külügyminiszter küldött szenátusi meghallgatásán. Határozottan jelezte, hogy Kína lesz az egyes számú kihívás, Oroszországgal szemben is keményen nyilatkozott, a Közel-Kelettel kapcsolatban viszont pozitívan fogalmazott a Trump-adminisztráció által tett lépésekről. Említette Iránt, mint a nemzetközi terrorizmus egyik forrását, és nagy hangsúlyt helyezett a demokrácia építésére. Simonyi András szerint nagyon kemény külpolitikát folytatnak majd, a hangnem jobb lesz, de lesz kontinuitás a Trump-adminisztráció irányával. Joe Biden arra fókuszál, hogy visszavegye Amerika szerepét a nyugati világban – összegezte.

Úgy véli, ha sikeresek lesznek a hazai erőfeszítések, akkor lesz energia arra, hogy a demokrácia kérdésével foglalkozzanak, ezzel összefüggésben kell nézni azt, hogy Magyarország milyen helyet kap a bideni külpolitikában.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Wikimedia Commons

Esti gyors
2021. január 20., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor