„Klubrádió
Reggeli gyors

A magyar munkavállalók többsége nem jön haza Ausztriából

9/04/2020 14:56

| Szerző: Klubrádió

Az osztrák kormány nagyon máshogy kezeli a koronavírus-járvány miatt kialakult munkanélküliséget, mint a magyar, komolyan támogatja a munkavállalókat, így az ott dolgozó 100 ezer magyar többsége nem jön vissza Magyarországra Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas megyei kirendeltségének korábbi vezetője szerint.

2020. április 09. Reggeli gyors / részlet, Horváth Csaba, Magyar Szakszervezeti Szövetség (20.04.09.)
06:30
00:00

Olyan adatokat olvasni, amelyek szerint minden hetedik Ausztriában élő és dolgozó magyar munkanélküli lett a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállás miatt. Erről kérdeztük Horváth Csabát, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas megyei kirendeltségének korábbi vezetőjét, aki azt mondta: Ausztria máshogy oldja meg ezt a problémát, jelentős különbséggel, mint a magyar kormány. Nagyon komolyan gondolja, hogy a munkahelyek megvédéséhez szükséges támogatást adni, és ehhez valóban jelentős forrásokat biztosít.

A legtöbb munkáltató adott egy úgynevezett foglalkoztatási ígérvényt a munkavállalóknak, köztük a magyaroknak, ha jól dolgoztak, jól képzett szakemberek voltak. Ez azt jelenti, hogy ha helyreáll a rend és kezelték a járványt, ők várhatóan visszatérhetnek az állásukba.

Elmondta: százezer magyar munkavállaló dolgozik Ausztriában, közülük körülbelül 60 ezer valamilyen módon letelepedett, bejelentett lakcíme van, többségük nem jön haza munkanélkülinek, mert Ausztriában kapják az említett támogatást, amelyet az osztrák kormány Horváth Csaba szavai szerint rendkívül empatikusan ad a megsegítésükre. A napi ingázók 21 ezren vannak, ők esetleg megjelenhetnek a magyar munkaerőpiacon – közölte.

Horváth Csaba beszélt arról is, hogy négy területen dolgozik a magyar munkavállalók 80 százaléka, ezek a vendéglátás-turizmus, szolgáltatás-kereskedelem, építőipar és a mezőgazdaság – utóbbi területre folyamatosan keresnek most is munkavállalókat, az nem állt le. Az építőiparba pedig az ausztriai enyhítéseknek köszönhetően már indulnak is vissza a dolgozók.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com

Reggeli gyors
2020.04.09. 06:50
Műsorvezető: Lampé Ágnes