„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna Péter: Lehet, hogy ez Orbán Ráhelnek jó, de alapvetően pénzkidobás

8/04/2020 18:15

| Szerző: Klubrádió

Róna Péter nem támogatja az Orbán Viktor által bemutatott gazdaságélénkítő programot, szerinte az kusza megoldás. A közgazdász úgy véli, a turizmus 600 milliárdos támogatása talán jó Orbán Ráhelnek, Tiborcz Istvánnak és Mészáros Lőrincnek, de gazdasági szempontból felelőtlen pénzkidobás.

2020. április 08. Megbeszéljük / részlet, Róna Péter (20.04.08.)
15:22
00:00

Róna Péter nem támogatja az Orbán Viktor által bemutatott, majd Palkovics László innovációs miniszter és Matolcsy György jegybankelnök által részletezett programot. Szerinte az kusza megoldás, nincs benne az a fegyelmezettség, világos gondolkodás, amelyre szükség lenne. Ha azt feltételezik, hogy a koronavírus okozta válságnak 2-3 hónap múlva vége és utána a világ gyorsan visszatér a korábbi rendbe, akkor ez a program talán elfogadható is lenne. De a közgazdász szerint ez a feltételezés nem reális, a válság addig biztosan eltart, amíg nem lesz meg a vakcina, tehát legalább egy évig. Arra az időtartamra pedig alkalmatlanok az intézkedések, mert a vállalkozásokat és a munkanélkülieket, elszegényedő társadalmi csoportokat sem segítik eléggé.

Róna Péter szerint jelentős szerkezeti átalakulás következik be a világgazdaságban. A program éppen azokat az iparágakat támogatja leginkább, amelyek most padlót fogtak, és amelyek az említett átalakulás miatt nem fognak talpra állni, ilyen a turizmus, a vendéglátóipar és részben a járműgyártás is. Ezek Magyarország GDP-jének több mint 20 százalékát adják, ennek legalább a felét elveszíti az ország a válsággal, „és ez nem fog visszajönni”. Naiv elgondolás szerinte arra számítani, hogy a német nyugdíjasok megint felszállnak a Duna-hajóra, a brit fiatalok meg ide jönnek bulizni, mert az emberek egy ideig biztosan irtózni fognak mindenféle tömegeseménytől. Példaként említette, hogy hatalmas turistahajókon tragikus dolgok történtek, elsősorban nyugdíjasokkal – tette hozzá.

A kormányprogram 600 milliárd forintot akar fordítani a turizmusra, ez „kidobott pénz” – jelentette ki. Lehet, hogy jó Orbán Ráhelnek, Tiborcz Istvánnak, Mészáros Lőrincnek, szállodaipari érdekeltségeiknek, de gazdasági szempontból „felelőtlen pénzkidobás” Róna Péter szerint. Összességében tehát úgy vélekedett: van egy része a kormányprogramnak, amely támogatást nyújt bizonyos iparágaknak, ezzel "úgy, ahogy van, nem jó". Van egy másik része, amely hitelkonstrukciókban gondolkodik, ezen lehetne finomítani, de alapjában véve rendben van.

Az LMP elnökválasztó kongresszusa
 
Róna Péter (fotó: MTI/Kovács Attila)


Szerinte ezeket a támogatásokat felejtse el a kormány, helyette a munkanélküli segélyt hosszabbítsa meg 3-ról legalább 9 hónapra és a rendelkezésére álló összegeket olyan célokra fordítsa, amelyek modern, a jövőbe tekintő gazdasági szerkezet kialakítása irányába mutatnak. Ilyen lenne a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a mezőgazdasági gyártás fejlesztése. Ugyanis Róna Péter szerint az se lesz ugyanúgy jellemző, hogy argentin marhahúst hoznak Magyarországra. Inkább a helyi termelés, helyi fogyasztás válhat jellemzővé – tette hozzá.

A vízhálózat felújítására, az öntözés rendbetételére kellene tehát nagyobb összegeket fordítani a turizmus „reménytelen védelme” helyett – mondta. A vízügyi építkezések, majd a mezőgazdasági infrastrukturális munka jelentős számú munkaerőt is felszívna. A cél az lenne, hogy európai szinten versenyképes legyen a magyar mezőgazdaság, és ez valódi kormányprogram, igazi állami feladat. Logisztikai szempontból jó helyzetben vagyunk, megvan a szállítmányozási képesség, a gond ott van, hogy hogy tud az ország minőségit versenyképes áron termelni, és ez az infrastruktúra hiánya miatt van, ami az elmúlt 30 év nagy mulasztása. Szerinte a Vituki, a vízügykutató vállalat révén valamikor Magyarország rendelkezett világszínvonalú szakértelemmel a területen. Azt is mondta: biztos vannak gondok az általa felvázolt elképzeléssel, de ezeket ki lehet javítani.

Volt olyan felvetés, hogy a szállodákat fejlesszék, alakítsák át 4-ből 5 csillagossá, Róna Péter erre annyit mondott: „agyrém”. De ha már az építőipar fontos a kormánynak: a lakóházak energetikai korszerűsítésére is lehetne fordítani. Orbán Viktor kormányának történelmi lehetősége, hogy a magyar nemzetgazdaság szerkezetét radikálisan, gyökeresen és okosan átalakítsák. Ehhez képest a miniszterelnök jelenlegi programja különböző európai országok különböző programjainak részegységeiből „összetákolt valami”, de nincs semmilyen, kifejezetten erre az országra szabott elképzelése. Márpedig arra lenne szükség, hogy „azt csináljuk, amiben jók vagyunk egyszer végre-valahára” – fogalmazott Róna Péter.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Beliczay László

Megbeszéljük...
2020. április 08., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György