„Klubrádió
Reggeli gyors

Gémesi: Ide vezetett az önkormányzat-ellenes politika

6/04/2020 15:23

| Szerző: Klubrádió

Ha további pénzeket vonnak el a településektől, az a napi működést és védekezés lehetőségét rontja akár Budapesten, akár vidéken – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Szerinte nem lenne probléma, ha támaszkodnának az önkormányzatokra egy ilyen válságos helyzetben, de az elmúlt évek  „önkormányzat-ellenes” politikája oda vezetett, hogy ez a rendszer is nagyon legyengült, akárcsak az oktatás és az egészségügy.

2020. április 06. Reggeli gyors / részlet, Gémesi György (20.04.06.)
08:31
00:00

A kormány sokadik lépésével nehezíti az önkormányzatok helyzetét: a koronavírus-járvány idején az önkormányzatok feladata lett az idősek ellátása és a munka nélkül maradt emberek jövedelempótlása, ez már önmagában kiszáríthatja az önkormányzatokat. Erről először Gémesi Györgyöt, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökét kérdeztük.

Gémesi György, aki Gödöllő polgármestere is, hangsúlyozta: az önkormányzatok érdeke, hogy minél hatékonyabb legyen a védekezés és minél hamarabb túl legyünk a járvány okozta válságon. Ehhez minden segítséget meg akarnak adni, de nehéz úgy kommunikálni egy döntéshozóval, hogy nem kéri ki a véleményüket. Az említett intézkedések hatására megint beszűkültek a lehetőségek; az önmagában nem lenne probléma, ha támaszkodnának az önkormányzatokra egy ilyen válságos helyzetben, de az elmúlt évek önkormányzatok költségvetését kivéreztető, „önkormányzat-ellenes” politikája oda vezetett, hogy ez a rendszer is nagyon legyengült, akárcsak az oktatás és az egészségügy. Ha további pénzeket vonnak ki, az a napi működést és védekezés lehetőségét rontja akár Budapesten, akár vidéken – tette hozzá.

 
Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke. (Facebook)
 


Részletezte: a gépjárműadóból időarányosan 34 milliárd forintot von el a kormány, de olyan nehezen jöttek össze a 2020-as költségvetések, hogy ez a forrás nagyon fog hiányozni. Kijelentette: a pluszfeladatokhoz, amelyeket kaptak az államtól – az idősekről gondoskodás, a bölcsődék, óvodák bezárása utáni helyzet kezelése, a közétkeztetés biztosítása, nem beszélve a helyi egészségügyi helyi feladatokról – forrásra lenne szükség, többletforrásra.

Az iparűzési adóhoz egyelőre nem nyúlnak hozzá, ahogy a polgármesterek döntési jogosítványait se korlátozzák végül, „itt már nagyon keményen beszólhattak a fideszes polgármesterek is” – fogalmazott Gémesi György. Jelezte: maga az iparűzési adó csökken radikálisan a válság miatt, ebből látnak el működési feladatokat, amelyek hátrányt szenvedhetnek majd. Kivéreztetett helyzetben lévő önkormányzatoknál nagyon nehéz forrást úgy elvonni, hogy ne sérüljenek a napi feladatok.

Közölte: van 1500 önkormányzat, amely forráshiányos, a kisebb települések, ők már állami kiegészítésre szorulnak. A nagyobb önkormányzatok viszont szolidaritási adót fizetnek az államnak, és így már nagyon nehéz elfogadni a további elvonásokat, például a gépjárműadónál. A gödöllői polgármester arról is beszélt, hogy pici maradék bevétel a parkolás, ez is csökken a válság miatt, de hogy ezt is elveszik, az elkeserítő. Ez szerinte politikai döntés, arra válasz, hogy 14 ellenzéki kerületi polgármester levelet fogalmazott meg a kormánynak, hogy ismerjék meg az önkormányzatoknál jelentkező problémákat. Ezt a levelet ő is aláírná, valósnak, politikamentesnek, szakmainak, teljesen korrektnek tartja.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2020. április 06., hétfő 07.30
Műsorvezető: Szénási Sándor