„Klubrádió
Megbeszéljük...

A kormány „megtalálta” a legnagyobb gócpontot

12/05/2020 19:19

| Szerző: Klubrádió

A Pesti úti idősotthont nevezik meg a kormányzati kommunikációban a koronavírus-fertőzés legnagyobb forrásának. És még pár fővárosi intézményt.

2020. május 12. Megbeszéljük - részlet 20.05.12. Farkas Örs
19:13
00:00

Nem folyik boszorkányüldözés Karácson Gergely ellen, de a fővárosban vannak a legnagyobb fertőzési gócpontok – jelentette ki Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője. Állítását azzal próbálta bizonyítani, hogy más ellenzéki vezetésű városokban, nem alakult ki olyan helyzet az idősotthonokban, mint Budapesten. Vidéken általában megbirkóztak a vírussal. Magyarországon 55 ezer ember él bentlakásos intézményekben, a fővárosban 4 ezer. Itt mintegy 10 százalékos a fertőzöttség, vidéken 0.6 százalék. És nem csak a Pesti úti, hanem a kamaraerdei, vagy Rózsa utcai otthonokban is feltűnően rosszak a mutatók. Farkas Örs emögött nem feltételez szándékosságot, de szerinte a figyelmetlenség és hanyagság is okozhat bajt. Azt várják a főpolgármestertől, hogy tegye a dolgát, hozzon döntéseket.

Koronavírus – Ellenőrzés az önkormányzati fenntartású i
 
 MTI/Mészáros János
 

 

A szóvivő szerint a kormány időben cselekedett, sikerült ellaposítani a járvány görbéjét, erre utalnak a vidéki eredmények, a fertőzöttség mértéke alacsony maradt az országban. (Azt persze nem árt figyelembe venni ilyenkor, hogy a településszerkezetnél, az életmódnál fogva, és a turizmus eloszlását, valamint más okokat is figyelembe véve vidéken kisebb az esélye a járvány terjedésének.) Farkas Örs úgy érvelt: lehetett előre tudni, hogy az egészségügyi és szociális intézmények veszélyeztetettek, ezért a tiszti főorvos még a járvány megjelenése előtt elrendelte a látogatási és kijárási tilalmat az idősotthonokban.

Megbeszéljük című műsorunkban Bolgár György egy olyan tanulmány állításaival szembesítette a szóvivőt, amelyet a Fidesz-kormány volt helyettes államtitkára készített. Nyitrai Imre 2018-ig a szociálpolitikáért volt felelős. A szóvivő válasza azt volt, hogy Nyitrai munkájára talán nem véletlenül nem tart már igényt a kormány.

Csupán néhány, a műsorvezető által idézett felvetésekből:

-  A védőeszközökkel való ellátás a kormányhivatalok feladata. A későn kapott eszközök a szükségesnek egynegyedét, egyötödét sem tették ki.

-  Amikor a fenntartók megpróbáltak ilyeneket beszerezni, szinte maffiamódszerekhez kellett folyamodniuk.

-  A jelenlegi terhelés mellett, ennyi pénzért szinte lehetetlen orvost találni az időotthonokba.

-  Az egészségügyi intézményekből százával küldtek vissza betegeket otthonokba, fertőzötten.

A további kérdéseket, felvetéseket és Farkas Örs válaszait a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Máton.

Megbeszéljük
2020.05.12. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György