„Klubrádió

Húsz idősotthonban vannak koronavírus-fertőzöttek

21/04/2020 14:19

| Szerző: koronavirus.gov.hu/MTI

Az országban húsz idősotthonban találtak koronavírusos eseteket, három intézményben nagyobb számú megbetegedésről van szó, a többiben „jobbára” csak egy-két esetről – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos kedden. A betegségben újabb 14 ember halt meg, ezzel 213-ra nőtt az elhunytak száma, a fertőzötteké pedig jelenleg 2098.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a Pesti úti idősotthonban 27-re nőtt az elhunytak száma, a második körös mintavétel 58 új gondozott és 4 dolgozó fertőzésére derített fényt. 

Müller Cecília kifejtette, a fertőzötteket az intézményben el kell különíteni és fokozott orvosi felügyelet mellett kell vizsgálni, hogy megbetegszenek-e. A vizsgálat még tart. Akik az otthonból kerültek kórházba, jó általános egészségi állapotban vannak – mondta –, hozzátéve: két negatív laborvizsgálat után kerülhetnek vissza az intézménybe, ahol a honvédség segítségével már elvégezték a fertőtlenítést.

Az országos tiszti főorvos kitért arra, hogy országosan húsz idősotthon érintett a fertőzésben, háromban nagyobb számú megbetegedést észleltek, a többiben jobbára csak egy-két fertőzöttet találtak, akiket regisztráltak és figyelnek, hogy jelentkeznek-e tünetek. Ezek az esetek az otthonok életét kevéssé érintik - jegyezte meg.

A koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató portál adatai szerint 2098-ra nőtt az országban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezzel 213-ra emelkedett az elhunytak száma, 287-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 842 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen.