„Klubrádió
Reggeli gyors

A tizenkilencek levele Orbán Viktorhoz

29/04/2020 16:01

| Szerző: Klubrádió

Mintegy 200.000 idős ember részesül ma szociális ellátásban. A járványveszély idején róluk, és azokról, akik gondozzák őket és más embereket, mintha elfeledkeztek volna.

2020. április 29. Reggeli gyors - részlet 20.04.29. Köves Ferenc
07:46
00:00

Létezik olyan, hogy szociális ellátás! – nagyjából ezt az üzenetet akarták eljuttatni a kormány füléig azok a szakmai szervezetek, amelyek nyílt levelet írtak Orbán Viktorhoz. Eddig ugyanis sem kormány, sem a társadalom ingerküszöbét nem érte el a tény, hogy vannak emberek, 80-90 ezren, aki ezzel foglalkoznak.

Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke azzal jellemezte a helyzetet, hogy az Operatív Törzsnek két hét kellett, hogy tudomást vegyen róluk, miközben a legveszélyeztetettebb korosztály, az időseké. Mintegy 200 ezer idős részesül ellátásban vagy egy intézményben, vagy az otthonában. És ha hozzáadjuk a rászoruló gyermekeket, családokat, hajléktalanokat, még több százezer emberről beszélhetünk.

80-90 ezer szociális szakember gondoskodik ezekről az emberekről, viszont róluk –úgy tűnik- nem gondoskodik senki. Két hónap telt el a járványveszély bejelentése óta, amikor kezdtek valamiféle védőfelszerelést kapni. Ezekből most sincs elég, hisz például szájmaszk nem csak az idősotthon dolgozóinak kellene, hanem az ott lakóknak is. Védőruhát még talán nem is láttak. A szakszervezet most a saját kasszájából vásárol profi maszkokat, de elegendőt nem tud venni.

A szociális szakmában dolgozó szervezetek külön-külön bombázták eddig leveleikkel a kormányfőt, a kormány tagjait, intézményeit. Eredménytelenül, mert vagy nem kaptak válaszokat, vagy ha igen, akkor azok semmitmondóak voltak. Ezért most 19 szakmai szervezet együtt lép fel.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt.

Reggeli gyors
2020.04.29. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre