„Támogassa
Reggeli gyors

A kínai elnök a "közös jövő globális közösségét” építi Magyarországon is – Amerika ellenében

9/05/2024 07:10

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az amerikai külügyi államtitkár úgy értelmezi Hszi Csin-Ping útját, azokat az országokat látogatja sorra, akik nyitottak az euroatlanti közösség egységét megbontó kihívásokra. Nemzetközi lapszemle.

2024. május 09. Reggeli gyors-részlet (2024.05.09.) Csernyánszky Judit lapszemléje
05:04
00:00

Putyin beiktatása

Mint ismeretes, Magyarország, Franciaország és Szlovákia egy-egy személy képviseltében ünnepelte Vlagyimir Putyin újbóli beiktatását Moszkvában, s hogy eshetett ez meg, annak járt utána a "Brüsszeli Idők", The Brussels Times. Joseph Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője nem kis hibát vétett, amikor gyakorlatilag aznap tette közzé véleményét, amikor már késő volt. Igaz, hozzátette, hogy a személyes véleményét mondja el. Nem tanácsolta egyik uniós tagállamnak sem az orosz elnök meghívását elfogadni, hisz egyrészt a Nemzetközi Büntető Törvényszék elfogató parancsot adott ki ellene, másrészt az EU nem tekinti tisztességesnek és szabadnak sem az orosz választást, illetve annak eredményét. Nem beszélve arról, hogy Brüsszel elítéli az Ukrajna elleni indított háborúját. A Moszkvába akkreditált EU-s nagykövet nem hagyta el az orosz fővárost a keddi beiktatáskor, viszont nem vett részt a beiktatási ceremónián. Borrell nyomatékosította, hogy egyik tagállamot sem utasíthatja, vagy döntheti el helyettük, mit tartanak helyesnek. A The Brussels Times mindenesetre Magyarországról és Szlovákiáról megírta, egyértelmű, osztják az oroszok álláspontját a háborúban.

Az euroatlanti közösség megbontására keres szövetségeseket a kínai elnök

A kínai elnök megdicsérte a független magyar külpolitikát – írja a Financial Times, s a független szót időzőjelbe téve. Az írás egyébként a Magyar Nemzetben közölt Hszi Csin-Ping üdvözletét is ismerteti. Hszi Csin-Ping szerdai szerbiai útja kapcsán is – nem mellékesen – megjegyzi, hogy Kína azokkal a szuverén államokkal való kapcsolat kiépítésére törekszik, amelyek szembeszállnak az általa értelmezett amerikai hegemóniával. Két napja pedig a francia elnöknek azt mondta, hogy útjának célja meggyőzni az európai országokat arról, hogy határolódjanak el az amerikai külpolitikától. Egyébként visszatérő kommunikációs fordulata "a közös jövő globális közösségének” említése, amiről – a szerb elnökkel – nagyon egyszerűen kimondva, tulajdonképpen meg is állapodott. Az amerikai külügyi államtitkár Hszi útját úgy értelmezi, legalábbis erről beszélt legutóbbi sajtótájékoztatóján – azokat az országokat látogatja sorra, akik nyitottak az euroatlanti közösség egységét megbontó kihívásokra. 16 megállapodás aláírását tervezik Szijjártóék, amelyben nukleáris energia-portfólió is szerepel.

A kínai elnök Budapesten
 
A kínai elnök Budapesten
 
Budapest, 2024. május 8. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (középen jobbról) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt (középen balról) a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2024. május 8-án. Hszi Csin-ping mellett balról felesége, Peng Li-jüan.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Magyarázatot vár a Mazsihisz az antiszemita iráni exelnök budapesti látogatása kapcsán

Izrael a népírtás áldozatául esett 600 ezer magyar zsidó nevében is tiltakozik és súlyos sértésnek tekinti Mahmúd Ahmadinezsád meghívását a Ludovika Közszolgálati Egyetemre, ahol előadást tart. Emellett két másik magyar zsidó közösség is elítélte annak a politikusnak a meghívását, egyenesen nyíltan antiszemita támadásnak nevezve, hisz a volt iráni elnök ki akarja törölni Izraelt a térképről és a holokausztot egyszerűen csak egy mítosznak tartja – olvassuk a Times of Israelben, de foglalkozott ezzel a Szabad Európa angol nyelvű szekciója is. Mint ismeretes a Mazsihisz magyarázatot vár a kormánytól az ügy kapcsán, és bocsánatkérést a zsidó lakosságtól. A Ludovika nem adott választ az AFP francia hírügynökség megkeresésére. Szijjártó pedig azt mondta, ez az egyetem belügye, a kormány nem avatkozik bele, és nem is fogadja az exelnököt. Az írás megjegyzi, hogy ugyan Orbán és a kormány szoros kapcsolatot ápol az izraeli miniszterelnökkel, továbbá Izrael pártját fogja a gázai konfliktusban, viszont baráti viszonyban van Iránnal, Szijjártó februárban tett látogatást Teheránban, ami igencsak furcsa egy EU-s és NATO-tagállamtól.

Elfogadja-e Zelenszkij meghívását Orbán?

Zelenszkij elnök meghívta Orbán Viktort a június közepén tartandó Globális Béke Konferenciára Svájcba – adta hírül az Euromaidan Press ukrán portál. Magyarország álláspontja fontos a számunkra akkor, amikor a békének a lehetőségéról beszélünk – adta ki közleményben az ukrán elnök. Mint ahogy érdeke is Ukrajnának a jószomszédi viszony kialakítása, ideértve a kereskedelmi, energetikai és logisztikai együttműködést is. Nem derült ki egyelőre, hogy Orbán elfogadta-e a meghívást. Mindenesetre figyelmeztet az írás, hogy a magyar kormányfő nyíltan ukránellenes álláspontot hirdet. Viszont mindezek ellenére február elején megszavazta az uniós tagállamokkal együtt az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós katonai segélyt.

EU-csúcs Brüsszelben
 
EU-csúcs Brüsszelben
 
Brüsszel, 2023. február 9. Az Európai Tanács által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának helyszínén 2023. február 9-én. MTI/Európai Tanács
 

A teljes lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.