„Támogassa
Megbeszéljük...

Szent-Iványi: Diplomáciai botrányt kelt a holokauszttagadó Ahmadinezsád látogatása

8/05/2024 17:04

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Diplomáciai botrányt kelt, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartott előadást Irán holokauszttagadó exelnöke. Bár Mahmúd Ahmadinezsád a "közös értékek a globális környezetben” témáról szóló konferencián szólalt fel, a magyar államigazgatásnak semmilyen közös értéke nem lehet egy ilyen szalonképtelen figurával – mondta Szent-Iványi István volt külügyi államtitkár a Megbeszéljük című műsorban.

2024. május 08. Megbeszéljük-részlet (2024.05.08.) Szent-Iványi István
11:49
00:00

"A kormány nem fogadta a volt iráni elnököt. Programja egyetemi program. Magyarországon az egyetemeken oktatási és szólásszabadság van. A kormány nem szól bele az egyetemek programjaiba” – reagálta a kormányközeli Index megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium, amikor arról érdeklődtek, hogy a kormánynak van-e köze Mahmúd Ahmadinezsád budapesti látogatásához.

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő nehezen tudja elképzelni, hogy a közvetlen állami irányítás alatt álló Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek ne lett volna tudomása az iráni exelnök látogatásáról. 

Hozzátette, a szervezők cinikusságát mutatja, hogy a "közös értékek a globális környezetben" témáról szóló tudományos találkozón szólalhatott fel Ahmadinezsád, akivel a magyar államigazgatásnak nem lehet semmilyen közös érdeke, mivel egy teljes szalonképtelen figuráról van szó.

Ahmadinezsádot 2015-ben az iráni elnökválasztáson azért nem engedték indulni a helyi hatóságok, mert túl szélsőségesnek találták – emlékeztetett a volt külügyi államtitkár. Hozzátette, Ahmadinezsád híres mondata az volt, hogy "Wipe out Israel of the map", azaz "Eltörölni Izraelt a térképről." Az exelnök volt az iráni nukleáris program atyja, amellyel nem titkolt célja volt Izrael elpusztítása. Illetve szerinte a holokauszt egy mítosz, amit a zsidók találták ki azért, hogy ezzel megalapozzák az igényüket a saját országra.

Az izraeli nagykövet felháborodottan kommentálta ezt az esetet. Ráadásul noha a magyar kormány szoros barátságot ápol az izraeli miniszterelnökkel, Netanjahuval, folyamatosan kokettál annak ellenségével, Iránnal is – mutatott rá a külpolitikai szakértő.

Valószínűleg az NKE vezetése is érezte, hogy kínos a történet, mivel Szent-Iványi értesülései szerint még az egyetem dolgozóitól is elzárták az Ahmadinezsád látogatásáról szóló információkat. Ugyanakkor a teheráni hírek szerint az exelnök két előadást tartott, bár úgy rejtegetik, hogy csak paparazzik tudnak fotókat készíteni róla.

Az izraeli nagykövetség számolt be arról még kedden, hogy a volt iráni elnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusán járt. Emlékeztettek rá, hogy Mahmúd Ahmadinezsád a holokausztot tagadó konferenciát is szervezett már, gúnyolta a holokauszt áldozatait, valamint Izrael elpusztítását is sokszor megemlítette. Hozzátették: "Egy ilyen személy meghívása, hogy előadást tartson diákoknak bármely nyugati egyetemen, súlyosan sérti a holokauszt áldozatainak emlékét."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Szent-Iványi Istvánnal
2024. május 8., szerda 16:45
Riporter: Bolgár György