„Támogassa
Publicisztika

A jóslás nagyon bonyolult dolog – Neuman Gábor jegyzete

9/12/2023 15:04

| Szerző: Neuman Gábor/Klubrádió

Nálunk azt se lehet megjósolni, hogy mi volt 5, vagy 10 évvel ezelőtt, mert minden úgy történt anno, ahogy most a Fidesznek kedvez. Hogy Orbán '89-ben az oroszok hazaküldésével vívta ki a magyar nép szimpátiáját, most meg az oroszok piedesztálra emelésével próbálja ugyanazt elérni.

2023. december 09. Hetes Stúdió-részlet (2023.12.09. Neuman Gábor jegyzete)
03:18
00:00

Mostanában egyre többször hivatkoznak a médiában arra a mondásra, hogy „A jóslás nagyon bonyolult dolog, különösen ha a jövőről van szó”.

Van, aki Woody Allennek nyilvánítja a keletkezését, van, aki Sir Winston Churchillt nevezi meg a mondás forrásaként, illetve van, aki szerint Orbán Viktornak tulajdonítható ez a hihetetlen nagy bölcsesség. Egyiküknek sincs igaza, mert dokumentáltan ezt a Nobel-díjas fizikus, Niels Bohr mondta. Miért? Mert többek között a kvantummechanikával is foglalkozott, szívesen gondolt az elkülönült atompályákra úgy, mint Kierkegaard „stádiumainak” analógiáira, amiket csak „a hit irracionális bakugrásai” kapcsolnak össze. Ehhez szorosan kapcsolódik az az állítása, hogy az elektron sosincs „köztes” helyzetben: vagy az egyik pályán van, vagy a másikon, de, hogy melyiken, azt nem lehet előre tudni. Erre mondta Bohr azt, hogy „A jóslás nagyon bonyolult dolog, különösen ha a jövőről van szó”. Vagyis, nem arra gondolt, mikor ezt mondta, amire mi gondolunk, amikor ezt halljuk.

Mert mire gondolunk mi, amikor a jóslásról és a jövőről gondolkodunk? Például arra, hogy mi lesz velünk, ha kilépünk az Unióból? Ez most jóslás? Aligha, hiszen a jelenlegi magyar adminisztráció mindent megtesz annak érdekében, hogy hazánkat kiebrudalják az Unióból. Vagyis ez csak következtetés. De úgy tűnik, megállíthatatlan dolog, mint az elektronok, amelyek sosincsenek köztes helyzetben. De például van olyan, nem fizikai törvényszerűség, mint a Nemzeti Konzultáció, amellyel kapcsolatban nem helytálló a jóslás fogalma, mert már jó előre megvan az eredmény, holott még ki se töltötték a delikvensek. Vagyis bármi történhet, a megkérdezettek 90 plusz százaléka úgy szavazott, hogy! Erre a műveletre maga Rogán professzor a biztosíték. És ebben a fideszesek nem ismernek viccet. Ezt jó előre kiszámolják. Aztán itt lesznek a jövő évi önkormányzati és európai parlamenti választások június 9-én. Azt meg lehet jósolni, hogy megtörténnek-e a voksolások, vagy nem. Nagy valószínűséggel megtörténnek majd. Azt is meg lehet jósolni, hogy a Fidesz tarolni fog? Talán meg, de még sokan hisznek az ellenkezőjében. És azt, hogy az ellenzéki pártok bírják-e majd a gyűrődést, lásd 260 milliós bírság, vagy 3 és valamennyi milliárd, ami majd lenullázza az ellenzéki pártokat, meg a folyamatos egyeztetéstelenség, meg a tehetetlenség, megtehetik a hatásukat, lenullázhatják a nem fideszes politikai erőket.

Nálunk azt se lehet megjósolni, hogy mi volt 5, vagy 10 évvel ezelőtt, mert minden úgy történt anno, ahogy most a Fidesznek kedvez. Hogy Orbán '89-ben az oroszok hazaküldésével vívta ki a magyar nép szimpátiáját, most meg az oroszok piedesztálra emelésével próbálja ugyanazt elérni. Vajon sikerül-e neki? Hát a jóslás nagyon bonyolult dolog, különösen ha a jövőre vonatkozik.

Neuman Gábor jegyzete a Hetes Stúdió 2023. december 9-i adásában hangzott el.