„Támogassa
Útszélen

A csend hangja

6/11/2022 06:54

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

"... nem tudjuk kifizetni a villanyszámlát, hát akkor most ezt kell elviselnünk, nyakunkon a hét szűk esztendő. De a szánkat akkor sem tátjuk ki. Persze azt, hogy az egyesek szerint darabjaira hullott Németországban a kormány fizeti a decemberi villanyszámlákat, hogy az állítólag no-go zónákban didergő rettegő németek egy lélegzethez jussanak, már nem jut azokhoz a csendes, visszahúzódó konzervatívokhoz, akik be nem kapcsolnák a Klubrádiót." Józsa Márta jegyzete.

2022. november 03. Útszélen (2022. november 03., csütörtök 15:00)
44:42
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

Egyre többen teszik fel azt a kérdést, hogy mégis, miért hagyjuk magunkat? Születnek válaszok is, nemrég a CEU-n tartottak – igen, azon a bizonyos elüldözött egyetemen, amely pár évvel a kényszerű távozás után bekerült Ausztria legjobb három egyeteme közé – szóval itt rendeztek egy beszélgetést, ahol Radó Péter oktatáskutató azt mondta: a pedagógusok jó része alapjában véve konzervatív és Fidesz-szavazó. Hát akkor ők eszerint ezért nem veszik észre a társadalmi és anyagi megbecsültségük teljes hiányát.

Vagy ha észreveszik, akkor úgy vannak vele, mint oly sok minden mással: nem tudjuk kifizetni a villanyszámlát, hát akkor most ezt kell elviselnünk, nyakunkon a hét szűk esztendő. De a szánkat akkor sem tátjuk ki. Persze azt, hogy az egyesek szerint darabjaira hullott Németországban a kormány fizeti a decemberi villanyszámlákat, hogy az állítólag no-go zónákban didergő rettegő németek egy lélegzethez jussanak, már nem jut azokhoz a csendes, visszahúzódó konzervatívokhoz, akik be nem kapcsolnák a Klubrádiót. Ezt is értjük. Ahogy azt is, hogy az, aki éveken keresztül azt hallotta, hogy cseréljen napelemre, mert azé a jövő, így védjük a környezetet és tesszük olcsóbbá az életet, az hoppon maradhat. Ahogy az is, aki vette fel a hitelt, hogy napelemeket telepítő vállalkozásba kezdjen, mint afféle magyar polgár.

Hadházy Ákos meg ott ül a ködben a királyi médiabirodalom távoli székháza előtt, és valamit gondol. Gondolom olyasmit, hogy azért biztos nem marad mindenki örökre csöndben.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen adásában hangzott el 2022. november 3-án.

Az adás témái:

  • A legszegényebb helyszínekre is lehetne napkollektorokat telepíteni – ezek volnának az energiaközösségek. Miért lehetetleníti el a kormány a napenergiát használni akarók csaknem valamennyi szereplőjét?
  • Beszélgetés a pszichológussal – teljes sötétben. Gondolták, hogy például a vakok és gyengénlátók speciális kezeléseket igényelhetnek akár az orvosnál is?

Vendégeink voltak:

  • Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke
  • Mellár Renáta, a Vakok és Gyengénlátók Fejér megyei Szervezetének elnöke

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Útszélen
2022. november 03., csütörtök 15:00
Műsorvezető: Józsa Márta