„Klubrádió
Reggeli gyors

A bírói függetlenség mindenkinek fontos lenne

7/04/2020 11:28

| Szerző: Klubrádió

Közvetlenül talán még nem szól bele a hatalom a bírói döntésekbe, de a szervezeti átalakításokkal, a hatáskörök kijelölésével és a médián keresztül igen.

2020. április 07. Reggeli gyors - részlet 20.04.07. Víg Dávid
06:24
00:00

Tényleg nem volt a bírósági vezetők között egy legalább olyan alkalmas, vagy még alkalmasabb ember az Országos Bírósági Hivatal vezetésére, mint egy fideszes EP-képviselő felesége? Vagy most az elnökhelyettesi posztra, mint az igazságügyi miniszter anyósa? Ilyen kérdések is felmerültek, amikor az Amnesty International Magyarország a bírói függetlenséget, a bírák hangulatát vizsgálta interjúk segítségével.

A kérdés súlyát Víg Dávid igazgató egy bírótól vett idézettel jelezte: „A bírói függetlenség nem a 3000 bíróért van, hanem azért a 10 millió emberért, akinek nem mindegy, hogy ki ül ott.”

Az interjúkból kiderült, hogy a szervezeti átalakítások kiszolgáltatottá tették a bírákat. Ebben a helyzetben nem kell utasítani őket, tudják maguktól is, hogy mit várnak el tőlük. Aki olyan ember, az eleget is tesz az elvárásnak. Az OBH vezetőjének olyan túlhatalom van a kezében, amellyel szinte lehetetlenség nem visszaélni. Handó Tünde korszakában a vezetők kiválasztásánál például az iránta tanúsított lojalitás volt a fő szempont. Az ügyek elosztása szintén növeli a bizonytalanságot. Nehéz úgy ítélkezni, hogy a bíró nem tudja, miért került épp hozzá egy ügy, vagy miért nem ő kapta.

A bírák jó része persze most sem enged külső beleszólást a döntéseibe, csak a törvényeket veszi figyelembe és a lelkiismeretére hallgat. Ám a vizsgálódók találtak egy jól behatárolható szemlélettel rendelkező csoportot, az úgynevezett bürokratikus bírókat, akiknél kevésbé fontos a lelkiismeret.

A hatalom a médián keresztül is hatást gyakorol a bírákra. Kiugró példa a gyöngyöspatai kártérítési ügy, vagy a börtönkártérítés. Ezekben a bíróságot próbálta a kormány és maga a kormányfő felelőssé, negatív szereplővé tenni. Közvetve ezek a politikai üzenetek is befolyásolják az ítélkezést.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Reggeli gyors
2020.04.07. 06:00
Műsorvezető: Dési János