„Klubrádió
Reggeli gyors

Felhatalmazási törvény: kard az újságírók feje fölött?

25/03/2020 15:51

| Szerző: Klubrádió

Dojcsák Dalma, a TASZ politikai szabadságjogi projektjének vezetője szerint a felhatalmazási törvénynek nevezett jogszabálytervezet nem egyértelműen szabályozná a rémhírterjesztést, elképzelhető, hogy visszaélnének vele. Olyan esetekben is eljárás indulna, amelyekben később felmentené a bíróság a lapot, de addig lekapcsolhatják az informatikai eszközeiket, leállhat a munka. 

2020. március 25. Reggeli gyors / részlet, Dojcsák Dalma, TASZ (20.03.25.)
05:45
00:00

Dojcsák Dalmát, a TASZ politikai szabadságjogi projektjének vezetőjét arról kérdeztük, mi lesz a független sajtóval, ha átmegy ez az úgynevezett felhatalmazási törvény. A törvényjavaslat szerint egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, „[a]ki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy valós tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa.”

Azzal kezdte: ami aggasztó, hogy a büntető törvénykönyvet úgy akarja módosítani a kormány, hogy a rémhírterjesztést sokkal szélesebb körben büntetnék és nem teljesen egyértelműen szabályoznák, mi minősül annak, így elképzelhető, hogy visszaélnének vele. Olyan esetekben is megindulhat a büntetőeljárás – „túlzott lelkesedéssel” a rendőrség részéről – amelyek később nem bizonyulnak rémhírterjesztésnek. Ez akár azzal is járhat, hogy lekapcsolják az informatikai eszközöket egy online újságnál, lefoglalják ezeket bizonyítékként, és hiába menti fel a bíróság az újságírót vagy a szerkesztőséget a rémhírterjesztés vádja alól, addig praktikusan leáll a munka a lapnál, portálnál.

Hozzátette: egyes újságírók érezhetik, hogy lebeg a fejük fölött egy kard, és nem írhatják le a kormányzati kommunikációt megcáfoló értesüléseiket, amelyeket más forrásból szereznek be, mert megbüntethetik őket érte. Akár átlagemberekkel szemben is könnyen felhasználhatóvá válhat ez a szabály.

Ők továbbra is arra biztatnak mindenkit, különösen a sajtót, hogy járjon el a lehető legkörültekintőbben, minden állításukat támasszák alá megfelelő bizonyítékokkal, és akkor elvileg nem jelenthet rájuk komoly veszélyt egy ilyen szabály. Kétségtelen, hogy most, járványhelyzetben a szokásosnál is alaposabban kell dolgoznia a sajtónak, még annak a látszatát is el kell kerülnie, hogy megalapozatlan információ kerül nyilvánosságra. Ha ezt sikerül tartania a magyar sajtónak, akkor bízik benne, hogy hosszú távon nem érheti fenyegetés, de mindig fel kell készülni arra, hogy az ember képes legyen bíróságon is megvédeni az igazát – közölte Dojcsák Dalma.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.com

Reggeli gyors
2020.03.25. 08:45
Műsorvezető: Para-Kovács Imre