„Támogassa
Esti gyors

2002 és 2022 – Kárpáti Iván jegyzete

27/04/2021 18:04

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Vannak, akik szerint Orbán a bukásra készül, érzi a vesztét, már el is dőlt 2022. Ez naiv gondolat, túl kényelmes megközelítés.

2021. április 27. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete - 2021.04.27.
01:35
00:00

„Kormányon voltunk, nem hatalmon” – idézi most sok kommentár Kövér László állítólagos 2002-es, bukás utáni kifakadását.

Ide vezetik le azt, hogy ma az Országgyűlésben jogi formába öntötték azt a párhuzamos államot, aminek építése már jó ideje zajlik. Ezermilliárdok és nem mellesleg egy nagyon sokrétű intézményrendszer kerül a pártkasszába. Új értelmet nyer az állampárt fogalma Magyarországon, hiszen pártok lesznek bőven a jövőben is, de csak egy lesz, amelyik akkora vagyon felett diszponálhat – akár ellenzékben is –, mintha egy önálló állam lenne.

Vannak, akik szerint ez egyben elismerése, hogy Orbán a bukásra készül, érzi a vesztét, már el is dőlt 2022. Ez naiv gondolat, túl kényelmes megközelítés. Aki így gondolkodik, az hajlamos elfelejteni, hogy a NER most még a teljes államot, annak minden erőforrását uralja, és még bele sem kezdtek az igazi kampányba. Nem bonyolult a képlet, ezúttal semmit nem bíznak a véletlenre, de ezzel párhuzamosan brutális erővel küzdenek majd azért, hogy a „tartalék állam” és az igazi is megmaradjon.

Fekete-Győr András egyszer teátrálisan bejelentette, hogy ellenzéki győzelem esetén nem szállhatnak fel az oligarchák magángépei. Szerintem pont az lenne az ideális helyzet, hogy pakolnak és mennek, de nem fogják megtenni ezt a szívességet nekünk. Lövészárokról, lövészárokra megy majd a harc és bőven lesz muníció.

Kárpáti Iván jegyzete a 2021. április 27-i Esti gyorsban hangzott el.