„Támogassa
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

110 éves a magyar animáció

4/05/2024 13:02

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

Így készül a Hugó, a víziló restaurálása, megnyílt a Velencei Biennálé, önkéntesek újítják fel a Villányi úton a Budai Arborétumot. Az április 26-i Ötösben Murányi Tünde és Kálid Artúr vendégei voltak: Orosz Anna Ida, animációfilm-történész, Jankó Judit, művészeti író, Dezsényi Péter, kertészmérnök és Kiss Dániel Áron, a Volánbusz Nosztalgia vezetője. Tőle azt tudhattuk meg, hogy miért érdemes vigyázni a régi Ikarus buszokra.

2024. április 26. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. április 26., péntek 10:05)
100:14
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata

Április 30-a magyar film napja, ami idén a 110 éves magyar animáció ünneplése köré szerveződik, és egész héten át tart. Vadonatúj honlap mutatja be a magyar animáció történetét, és javában tart az 1975-ös magyar-amerikai rajzfilm, a Hugó, a víziló digitális restaurálása. Erről és sok minden másról is beszélgettünk az Ötös április 26-i adásában annak az apropóján, hogy beválogatták a júniusi Annecy Fesztivál rangos versenyébe Csáki László animációs dokumentumfilmjét, a Kék Pelikánt. Szintén friss hír, hogy idén cannes-i fesztiválon tiszteletbeli Arany Pálmát kap a japán Ghibli Stúdió, legutóbbi filmjük, A fiú és a szürke gém, korábban az Oscar-díjat is elnyerte.

Orosz Anna Ida, animációsfilm-történész, a Filmarchívum kutatója volt a vendégünk, aki – többek között - az első magyar animációs filmekről is mesélt. Szóba került a magyar animációs filmgyártás kialakulása, és az animációsfilm-művészet fejlődése is, az 1930-1950-es évek között: a piaci alapú reklámfilmektől az állami finanszírozású és fenntartású Pannónia megszületéséig.

 
Orosz Anna Ida
Fotó: Gyürke Kata
 

Ezt követően Jankó Judit, művészeti író érkezett hozzánk, aki évek óta visszatérő vendége a világ egyik, ha nem a legrangosabb művészeti seregszemléjének, a Velencei Biennálénak. Most is ott volt a jubileumi, 60. biennálé megnyitóján: útiélményeiről, a magyar pavilonról és a központi kiállítás érdekességeiről is kérdeztük.

 
Jankó Judit
Fotó: Gyürke Kata
 

A folytatásban Dezsényi Péter kertészmérnököt vártuk a stúdióba, akivel a Villányi úton található Budai Arborétum felújításáról beszélgettünk. Nemrég indították el az „Otthonunk az Arbor” elnevezésű mozgalmat, a terveikről, ötleteikről kérdeztük a főszervezőt.

 
Dezsényi Péter
Fotó: Gyürke Kata/Klubrádió
 

Talán nem túlzás azt mondani, hogy alig van olyan ember az országban, akinek ne lenne valamilyen személyes története az egykori Ikarus buszokról. Kiss Dániel Áront, a Volánbusz Nosztalgia vezetőjét, egyben a régi autók és buszok szerelmesét kérdeztük erről.

 
Kiss Dániel Áron
Fotó: Gyürke Kata
 

A teljes adást fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. április 26. péntek, 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata