„Klubrádió
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

"Ugyanaz az ember már soha nem leszek" – Héya, énekes-gitáros az Ötösben

18/02/2024 07:32

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

A pénteki Ötös legfiatalabb vendége Héjja Norbert, dalszerző, előadóművész volt, azaz Héya, aki bár régóta zenél, csak pár hónapja publikálta első stúdiófelvételeit az interneten. Bérlakás című dala igazi felnövéstörténet, egy régi lakásban töltött évek személyiség- és sorsformáló időszakáról szól.

2024. február 16. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. február 16., péntek 10:05)
93:58
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata

„A dalban szereplő bérlakás a Móricz Zsigmond körtéren található, és a hátrahagyott éveket, emlékeket jelenti, amiket már soha nem fog visszaadni az idő. A bérlakás az az ember, akiben valaha laktam, és valaha bennem lakott, és szétválasztott minket az idő” – írja magáról a fiatal énekes-dalszerző. A műsorban megtudhatjuk, hogy milyen zenei hatások érték, hogyan alakította ki zenei stand-up műsorát, és miért fontosak számára a szövegcentrikus dalok. A műsorvezetők a dalszöveg, a vers, a zene születéséről is kérdezték.

Szintén az Ötös vendége volt Jánossy Lajos író, irodalomkritikus, szerkesztő, aki ezúttal verseket hozott magával. A Klasszikusok újratöltve rovatunkban Pilinszky János és Tandori Dezső költészetéről beszélgettünk vele, sőt néhány vers is elhangzott a két műsorvezető, Murányi Tünde és Kálid Artúr előadásában.

Rögtön utána Vámosi-Nagy Nóra, kutya- és gazdioktató érkezett a stúdióba, vele a kutyák és a kütyük viszonyáról elmélkedtünk. Szó volt a mindenféle technikai csodák és a kutyák viselkedése közötti összefüggésekről, különös tekintettel a négylábúak szeparációs szorongására.

okos kutya
 
képük illusztráció
 Fotó: Ivan Babydov / pexels
 

Ezt követően Takács Pálma, nyugdíjas óvónő beszélt a korai zenei nevelés kiváló élettani hatásairól és a zenei anyanyelvünk kialakulásáról. Évtizedek óvónői tapasztalatából egy saját módszert is kidolgozott a zene és a játék összekapcsolásával.

A teljes adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. február 16., péntek 10:05