„Klubrádió
Publicisztika
Kétszer nem léphetsz ugyanabba a Halász Jánosba – Dési János jegyzete
Publicisztika

Kétszer nem léphetsz ugyanabba a Halász Jánosba – Dési János jegyzete

Diktatúrácska van itt kérem, a parlament ma nem izgalmasabb hely, mint 1981-ben lehetett – s a büfé már akkor is jó volt. Igaz, a rendszerváltás magyar forradalma részben az akkori parlamentből indult, teljesedett ki – amiből persze nem következik, hogy most Halász János nem mondja el harmadszorra vagy negyedszerre ugyanazt a beszédét. Ha már elsőre ennyire bejött.

Olimpiásdi – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Olimpiásdi – Józsa Márta jegyzete

Bőven van még amit tanulnunk Belgrádtól.  Például a héten a fideszes parlamenti többség elfogadta az Egyesült Arab Emírségek kormányával kötött gazdasági együttműködésről szóló megállapodást, amely a rákosrendezői pályaudvar területén megvalósuló úgynevezett mini-Dubaj-beruházást tartalmazza.

Európa és én – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Európa és én – Selmeci János jegyzete

Nekem Európa egy boldog összenézés, amikor felszállunk a repülőre, a külföldön hallott magyar szavak, az élmény, hogy szívesen látnak minket a szicíliai kocsmától a bécsi kávézóig mindenhol, látni, hogy azért máshol sem Kánaán az élet, és ez aztán tényleg közös bennünk, ahogy a külföldre szakadt barátok és családtagok is, akik hálisten nem vesznek el, hazajönnek, elmegyünk hozzájuk, tanulunk a sorsukból, és persze azokéból is, akiknek Európa még az olcsó fapadossal is messze van.

Alkotmányos demagógia – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Alkotmányos demagógia – Hardy Mihály jegyzete

Unalomig ismétlik: "no war, no gender, no migration." Faék egyszerűségű rémisztgetés, de a jelek szerint bizonyos emberekre mégis hatása van. Különösen most, a választási kampányban pörgetik ezerrel. Akármennyibe is kerül, pénz nem számít. Dől a kormányzati megrendelés a Facebook-os és Youtube-os Fidesz-kampányvideók sugárzásáért.

A nagy pénztárca – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

A nagy pénztárca – Rózsa Péter jegyzete

Az egyik legnagyobb hiba, hogy az elmúlt húsz évben a kormányok mindegyike szinte kizárólag az anyagi előnyök szempontjából értelmezte az európai uniós tagságot. Ezt a Fidesz-kormány azzal fejelte meg, hogy végtelenül lebutított, primitív kommunikációval rohanta le a lakosságot, ennek következtében jelentős tömegek számára az EU nem jelent mást, mint egy nagy pénztárcát, s ezzel egyidőben Magyarország ellenségét.

Temetjük a költségvetést – Kárpáti Iván jegyzete

2/04/2024 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván

Akiknek nem tetszett a NER stílusa, módszerei, azok mondogatták mindig: "de legalább kormányozni tudnak!". Hát, nem tudnak.

2024. április 02. Esti gyors - részlet l Kárpáti Iván jegyzete (2024.04.02.)
02:49
00:00
Van itt egy lyuk. Jó nagy lyuk. 4 ezer milliárdos. Ezt kell befoltoznia Varga Mihálynak.

Ő ezt csak technikailag ütötte a költségvetésen, hogy mire költ az állam és miből, azt alapvetően Orbán Viktor dönti el, imád mikromenedzselni. A recessziót nem tudták kezelni, a költségvetés már évek óta a vicc kategória, ami jellemzően néhány hónap alatt vérzik el.

A hiány 2020 óta nem tud 6 százalék alá menni, a járvány okozta sokk csak a kezdő lökést adta meg, a politikai motiváltságú költekezést akkor sem fogták vissza, amikor már régen túl volt az ország a teljesítőképességén. Gyurcsány klasszikussá vált őszödi mondata jut eszembe: ”Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni...”.

Hogy ezt Orbán kimondta-e már zárt körben, azt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, bár néhány héttel ezelőtt azt se gondoltuk volna, hogy belehallgathatunk egy miniszter családi diskurzusába. Ilyen pocsék állapotban valóban csak Gyurcsány alatt volt a költségvetés 2000 után, a Fidesz kommunikációjának egyik pillére, hogy ők rendben tartják a büdzsét, leszorítják az államadósságot. Akiknek nem tetszett a NER stílusa, módszerei, azok mondogatták mindig: „de legalább kormányozni tudnak!”. Hát, nem tudnak.

A közszolgáltatásokat viharos tempóban építik le, nem tudták kezelni az inflációt, növelik az adósságot, kiszolgáltatott állapotban hagyták az ország energia ellátásának rendszerét. A 2010 utáni fellendülés pedig nem miattuk volt, hanem a példátlan világgazdasági klímának köszönhetően, amikor ingyen volt a kölcsönpénz, dőltek az uniós források, nem volt infláció, nőhettek a reálbérek, mert a gazdaság szerte a világon pörgött. Ha megnézzük a környező országok számait, ezt még csak ki sem használtuk teljesen, nem mi teljesítettünk a legjobban ezekben a boldog időkben. A NER nem kínált versenyelőnyt az országnak, annál több lehetőséget teremtett saját világának, hogy betegre keresse magát. Politikailag, szakmailag és morálisan is leszerepelt a rendszer, de hatalmát még így sem kell féltenie, mert sokan vannak, akik nem látják, mi jöhetne utána.

Pusztán a demokratikus viszonyok visszaállításának ígéretével Magyarországon nem lehet tömegeket megmozgatni, néhány százezer ember szívügye a szabad sajtó, a fékek és ellensúlyok rendszere, meg a többi ilyen toposz. Feltűnik és feledésbe merül még néhány messiás, ameddig eljön a valódi változás.

Kárpáti Iván jegyzete a 2024. április 2-i Esti gyorsban hangzott el.