„Támogassa
A lényeg

Zacher: Két nap alatt beoltani a diákokat?

18/08/2021 08:03

| Szerző: Klubrádió

Aggasztónak nevezte Zacher Gábor, hogy az ünnep alatt szünetel az oltás. Érthetetlen számára az is, hogy 2-3 héttel a negyedik hullám várható felfutása előtt a diákokat augusztus utolsó két napján akarják kampányszerűen oltani.

„Itt vagyunk augusztus közepén; az oltás az ünnep alatt megszűnik, mindent kártya nélkül lehet látogatni, ki-ki mehet oda, ahova akar. Aggasztó, hogy ettől a pillanattól újabb napok telnek oltás nélkül, pedig az ősz gyorsan itt van” – mondta az új Indexnek Zacher Gábor,  a Hatvani Kórház főorvosa. A toxikológus szerint „éppen ezért az sem biztos, hogy az iskolások oltását augusztus két utolsó napjára kellett volna hagyni, már hamarabb, például a táborokban el lehetett volna kezdeni. Két nap alatt ki fogja őket beoltani? Melyik háziorvos, iskolaorvos, esetleg védőnő?” – ídézte a 444.

A mostani terv szerint az iskolákban augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án lesz oltási akció, az iskolaorvosok és a háziorvosok bevonásával. A 12-17 év közötti korosztály tagjait folyamatosan lehet regisztrálni az oltásra, a legfrissebb adatok szerint ezt eddig mintegy 200 ezer gyerek esetében tették meg a szülők. A hivatalos kormányzati tájékoztató oldal augusztus 11-én azt írta, a 12-17 éves korosztály tagjai közül 162 ezren (81%) már felvették az oltást. 

„A szülőknek még több információra lenne szükségük az iskolások oltásával kapcsolatban. Miért fontos? Mit okoz? Hogyan jelenik meg? A szakirodalomban is olvasható, hogy sok gyerek volt, van kórházban. Jó eséllyel nem fognak belehalni, de ez mégiscsak egy komoly vírusbetegség, ami a szervezetet nagyon le tudja rombolni. Ráadásul a poszt-Covid a gyerekeknél is megjelenhet, erről pedig egy csomó mindent nem tudunk” – tette hozzá. Zacher szerint két-három hét múlva indulhat be a negyedik hullám.

Augustus 20-án, a kormány döntése szerint három rendezvény esetén nem kell alkalmazni az érvényben lévő, veszélyhelyzet idejére bevezetett védelmi intézkedéseket. Ezek az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékünnepe keretében megtartott állami és önkormányzati rendezvények, a FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokság, valamint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.

 
Zacher Gábor
 Fotó: Mohai Balázs/MTI