„Támogassa
A lényeg

Varga Mihály: Nincs értelme az euró bevezetésén lamentálni, amíg a feltételeket nem teljesítettük

21/12/2023 11:24

| Szerző: Klubrádió

A pénzügyminiszter szerint az euró bevezetése hosszú távú cél, de meghatározott időpontja, határideje nincs. Mindezt 19 évvel az uniós csatlakozásunkiat követően mondta.

Interjút adott az Indexnek Varga Mihály pénzügyminiszter, akit Orbán Viktor december elején váltott le a Gazdasági Kabinet éléről. Varga helyére egyébként Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter került. A politikus továbbra is a kormányzati kabinet tagja maradt, ráadásul vétójogot is kapott.

A leváltása kapcsán elmondta, hogy megváltozott a gazdasági környezet, és ez átrendeződést indukált kormányon belül a feladatok és a hatáskörök tekintetében is. Szerinte a pénzügyminisztérium és a pénzügyminiszter elsődleges feladata nem változott azzal, hogy Nagy Márton vezetésével januártól Nemzetgazdasági Minisztérium áll fel.

Az interjúban Varga az euró esetleges bevezetésére is kitért, azt mondta, a gazdaságpolitika eredményességét nem az euró léte határozza meg. Úgy fogalmazott, hogy "az euró nem cél, legfeljebb eszköz, hogy eredményesebbé váljon a gazdaságpolitika".

Varga szerint, ha összevetjük az eurót, illetve a saját devizát használó országokat, akkor az látszik, hogy "az eurót használó szlovák gazdaságnál eredményesebb a koronával operáló cseh, és Magyarország is saját valutával tudta visszaelőzni a kétezres években gazdasági fejlettségben minket megelőző Szlovákiát".