„Támogassa
A lényeg

Törökországba érkezett az amerikai külügyminiszter a gázai helyzetről szóló tárgyalásokra

6/11/2023 13:11

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai külügyminiszter a gázai helyzetről szóló tárgyalásokra Törökországba érkezett, miközben az amerikai hadsereg szokatlan módon bejelentette, hogy atomtengeralattjárót küldött a térségbe – adta hírül a Guardian.

Órákkal Anthony Blinken vasárnapi érkezése előtt több százan tüntettek az amerikai erők Törökország délkeleti részén található légi bázisánál, őket a török rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatta szét. Blinken támogatja Izraelt, miközben igyekezett biztosítani a regionális szereplőket arról, hogy Washington a humanitárius problémák enyhítésére összpontosít a Gázában zajló szárazföldi offenzíva közepette. Erdoğan török elnök viszont vasárnap azt mondta, hogy a független palesztin állam támogatójaként "Törökország kötelessége", hogy azonnal véget vessen az erőszaknak.

Miközben Blinken Ankarába tartott, ahol török kollégájával tárgyal majd, vasárnap késő este a Közel-Keleti térséget felügyelő amerikai központi parancsnokság a Twitteren közölte: egy Ohio-osztályú atomtengeralattjáró érkezett a térségbe. A tengeralattjáró helyzetének szokatlan nyilvánosságra hozatala a Guardian szerint Iránnak szóló üzenetként értékelhető.