„Támogassa
A lényeg

Teljesen átalakítja a kórházi gyógyszerellátást a kormány

1/03/2024 14:19

| Szerző: Klubrádió

Alaposan átrendezheti a magyarországi piacot az a nemrég megjelent kormányrendelet, amely a kórházi gyógyszerellátást 2025 januárjától egy különleges jogokkal felruházott, úgynevezett projekttársaságra bízná – írja a Népszava.

Szakemberek szerint ez nem csupán a kórházi betegek ellátását szolgáló 200 milliárdos büdzsé felhasználását rendezheti át, hanem az egészségügyi intézmények környékére települt patikák sorsát is megpecsételheti. A jogszabály az "országosan egységes intézeti szolgáltatás” érdekében egyetlen szereplőre bízná a kórházakban alkalmazott nagy értékű orvosságok beszerzését. Ezt az új szereplőt pályázat útján választhatja ki "az általános politikai koordinációért felelős miniszter a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKOI) közreműködésével.”

Az utóbbi hivatalt 2020 szeptemberében hozta létre az Orbán-kormány a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda háttérintézményeként. Az NKOI vezényelte le a kaszinókra, az autópályákra és a hulladékgazdálkodásra vonatkozó koncessziós eljárásokat is.