„Klubrádió
A lényeg

Támadás érte az előválasztás informatikai rendszerét külföldről

16/10/2021 20:37

| Szerző: Klubrádió

Az előválasztás hajrájában ellehetetlenült a külföldi online szavazás – értesült a Telex több olyan olvasótól, aki megpróbált voksolni a határon túlról. Azt írták: este hét óra után az online szavazás belföldről is nehézkessé vált. Az érintettek levelet kaptak a szervezőktől, amelyben a többi között az áll: „az előválasztás szavazó rendszerét súlyos külföldi támadás érte”. A portál később közölte: este 10-ig mindenki le tudta adni szavazatát.

A Telex említett, határon túli olvasói levelet is kaptak a szavazást lebonyolító aHangtól, illetve az ELEVE támogatói csoporttól, amelyben az írták, hogy „az előválasztás szavazó rendszerét súlyos külföldi támadás érte, ezért jelenleg a szavazórendszer külföldről sajnos nem elérhető. Informatikusaink dolgoznak a támadás kivédésén, de sajnos nincs garancia arra, hogy a külföldről történő elérhetőség helyreáll-e a szavazás lezárásáig, ma 20:00 (CET) óráig.” (A portálon fél nyolc után néhány perccel jelent meg a cikk – a szerk.)

Hozzátették: este hét óra után az online szavazás belföldről is nehézkessé vált. Több voksolni kívánótól kaptak jelzést arról, hogy a rendszer nulla rendelkezésre álló szavazóbiztost jelzett, illetve, akinek sikerült is elindítania a folyamatot, azoknál sem működött tökéletesen a dolog, a videós bejelentkezés többször megszakadt.

A Telex úgy tudja, az online rendszerbe este fél kilencig még be lehetett sorolni, és akinek ez sikerült, az éjfélig leadhatja a szavazatát. Információik szerint összesen 2000 ember állt sorban, és 150 operátor dolgozott. FRISSÍTÉS: A portál később azt közölte, hogy este tízig mindenki le is tudta adni a szavazatát.

Az előválasztást nem először támadják meg: rögtön az első forduló kezdetén le is álltak a szerverek, végül két napot csúszott a folyamat, mire sikerült mindent megoldani.