„Támogassa
A lényeg

Tálib titkosszolgálatot, terrorszervezeteket emleget a déli határról szóló titkosszolgálati jelentés

2/11/2023 17:04

| Szerző: Klubrádió

A most nyilvánosságra hozott magyar titkosszolgálati jelentés szerint a tálib kormány titkosszolgálata közvetlenül irányítja a Vajdaság területén működő afganisztáni embercsempész csoportokat. Ebben azt is elismerik, hogy a déli határzár "rendszere támadhatóvá vált".

Fokozódó migrációs nyomásról számol be, sőt terrorszervezetek – mint az Iszlám Állam (ISIS), az al-Kaida és akár a Hamász – lehetséges, az illegális migrációhoz, a szervezett embercsempészethez kapcsolódó esetleges jelenlétére is figyelmeztet az az október 25-i titkosszolgálati jelentés, amelyet eddig csak az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tárgyalt zárt ülésen, most viszont feloldották a 2029-ig tartó titkosítását és nyilvánosságra hozták.

A minősítés feloldását követően a Rogán Antal miniszter alá rendelt szuper-titkosszolgálat által készített tájékoztató anyag csütörtökön vált elérhetővé a Parlament honlapján. A hírről a nyilvánossá tételt sürgető Fidesz-frakcióvezető, Kocsis Máté számolt be a Facebookon.

Azt írta: a déli határnál megjelentek a terrorszervezetek és a tálib titkosszolgálat. „Rendszeressé váltak az erőszakos cselekmények és a fegyverhasználat a határon” – írta még a fideszes politikus a jelentésben valóban szereplő megállapítások alapján. 

A Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentése a hvg.hu összegzése szerint már az első oldalon arról ír, hogy a déli határ védelmének elemei – a jogszabályok, a határt védő állomány és a 2015 óta létező, Ideiglenes Biztonsági Határzár (IBH) –, vagyis „a védvonal mindhárom eleme növekvő nyomásnak van kitéve”. 

Hozzáfűzték: „a migrációs nyomás erősödését tükrözi a mélységében visszafordítottak számának emelkedése” – igaz, a mondat második felét már feketével kitakarták. Ez még sok helyen előfordul a nyilvánosságra hozott, érdemben 10 oldalas anyagban, vagyis jól látható, hogy a minősítés alóli feloldás nem minden részletet érintett.

A jelentés szerint „a szerb-magyar határszakaszon éjszakánként megközelítőleg 1000-1200 illegális határsértést detektálnak az Ideiglenes Biztonsági Határzáron”. Sőt, azt írták: előfordult, hogy a határzár „egy pontján, egy órán belül 293 illegális átjutót észleltek.”

Nem véletlen, hogy a jelentés maga is elismeri: a 175 km hosszú szerb-magyar határszakasz fizikai védelmét biztosító határzár, „az IBH rendszere (…) támadhatóvá (…) vált.” A kipontozott részek szintén feketével kitakart szavak vagy számok, nem láthatóak a jelentéseben, amely amúgy megállapítja, hogy “folyamatosan rongálják a kerítést”. Ennél a fejezetnél különösen sok a kitakarás.

Az ország belsejében egyre nagyobb számban lebukó és elfogott, magukat törököknek valló illegális migránsokra máshol is találunk utalást a jelentésben, amely egy ponton arról ír: „kockázati tényező, hogy az egyre növekvő számú törökországi menekültek közé különböző török ajkú szélsőségesek vegyülhetnek”.

Az is kiderül az anyagból, hogy „a migrációs nyomással arányosan megnőtt a terrorkockázat” (…) „az illegális migráció útvonalait terrorista hálózatok használhatják fel”, ezt fokozza a jelentés szerint a Hamász és Izrael háborúja. A szöveg bár homályosan, „stílusjegyek alapján” és feltételes módban, de szóba hozza az ISIS-t, az al-Kaidát és említ egy „közel-keleti terrorszervezet”.

A jelentés Szerbiában feltorlódott, és meg nem erősített információk szerint több ezer fős illegális migránsközösségekről ír. Emellett titkosszolgálati szálakat is említ a dokumentum, mondván: „a tálib titkosszolgálat közvetlen irányítása alá helyezte a Vajdaság területén működő afganisztáni származású embercsempész csoportok tevékenységének irányítását”.

Kocsis Máté a jelentés alapján a kormány narratíváját ismételve arra jutott: „Világosan látszik, micsoda kockázatot jelent Európa biztonságára a felelőtlen brüsszeli migrációs politika.” Ezzel egybecseng, hogy a jelentés szövege egy az egyben átvette a kormány, a Fidesz-KDNP által régóta használt „migrációs paktum” kifejezést.

A hvg.hu hozzáfűzi: nem ez az első alkalom, hogy a Fidesz olyan titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra hozatalát sürgeti, majd éri el, amely jól passzol a kommunikációjához. Így tett korábban az ellenzék külföldi támogatásait vizsgáló anyagokkal is, amelyeket nyilvánosságuknak köszönhetően a mai napig fel tudnak használni az ellenzék támadására.