„Támogassa

SZTE: zavaros szavazáson döntött a szenátus

1/02/2021 13:43

| Szerző: Klubrádió

A Szegedi Tudományegyetem pénteki szenátusi ülésén döntöttek a modellváltásról, azonban a szenátorok egy része keresi a módját, hogy kifogást emeljen a döntéssel kapcsolatban. A modellváltásról szóló végleges előterjesztést nem kapták meg időben a szenátorok, és a szavazás folyamata sem volt kellően tisztázott.

Zavaros szavazással döntöttek a Szegedi Tudományegyetem sorsáról pénteken, de jogorvoslati lehetőség alig van – írja a hvg.hu.

Pénteken szavazott a szenátus arról, hogy a jövőben alapítványi fenntartású lehet az intézmény, de a döntés körül több kifogásolható problémát is jeleztek. A portál saját forrásaira hivatkozva azt írja, hogy a szenátus ügyrendje szerint a szenátoroknak szavazás előtt két nappal meg kell kapniuk az előterjesztést.

Szerdán valóban kaptak erről az érintettek egy változatot, azonban csütörtökön este még ezen is módosítottak az előterjesztők, ezt a változatot viszont már csak pénteken ismerhették meg többen. A módosítások pedig jelentősek voltak, például hogy milyen garanciákat vár el az egyetem. Az ülést a portál szerint teljesen szabályosan meg lehetett volna tartani hétfőn, de akkor már a fővárosban kell az egyetemi modellváltást szabályozó törvényről egyeztetni.

A hvg.hu szerint több szenátor is kifogást akar benyújtani. Ezen túl a Nemzeti Felsőoktatási Törvény szerint a fenntartónak (ITM) a törvényesség biztosítása keretében kell ellenőrizni a döntéshozatal jogszerűségét. A minisztérium további ellenőrzést végezhet és kifogással élhet, kifogás esetén a döntés nem hajtható végre.

Többen félreértésre hivatkozva jelentettek hibát a szavazás kapcsán. Nem voltak tisztában azzal, hogy a modellváltás feltételeit érintő módosítások elfogadásáról, vagy magáról a modellváltásról szavaznak. Abban a tudatban szavaztak igennel az alapítványi átalakulásra, hogy az elfogadott határozatba épített feltételek nem teljesülése esetén nem lesz modellváltás.