„Támogassa
A lényeg

Szijjártó: Szputnyikot gyárthatnak majd Debrecenben

24/08/2021 15:51

| Szerző: Klubrádió

Szputnyik V vakcinát gyártanak majd várhatóan Debrecenben, a MOL gumibitumen-üzemet épít Tatárföldön, folytatódik az orosz-magyar alapú egyiptomi vasútikocsi-biznisz, gyakrabban röpköd majd a Wizzair Moszkvába és Szentpétervárra – derült ki Szijjártó Péter magyar és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter budapesti megbeszélése után. Szijjártó szerint az ország sokat nyert a jó magyar-orosz együttműködésen, és ezeket a „sikertörténeteket” a jövőben is folytatni kívánják.

Magyarországnak érdeke a szoros, kölcsönös eredményekre fókuszáló együttműködés Oroszországgal, így vannak ezzel barátaink és szövetségeseink is, csak ők nem beszélnek erről nyíltan – fogalmazott ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, miután orosz kollégáját fogadta Budapesten. Az MTI tudósítása szerint Szijjártó azt mondta, hogy az elmúlt időszakban az ország sokat nyert a jó magyar-orosz együttműködésen, és ezeket a „sikertörténeteket” a jövőben is folytatni kívánják a felek.

Először a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos együttműködésre tért ki, hiszen szerinte a Szputnyik vakcina nélkül „Magyarország nem tudta volna Európa legsikeresebb immunizációs kampányát lebonyolítani”. Hozzátette:, előrehaladott tárgyalások folynak arról, hogy a Debrecenben felépülő Nemzeti Oltóanyaggyárban a jövő év végétől ennek a készítménynek az előállítása is megkezdődhessen.

Másodikként a kölcsönös beruházásokat említette, például, hogy a MOL gumibitumen-üzemet létesít Tatárföldön, illetve az Arnyeszt orosz kozmetikai vállalat a tervek szerint gyártóbázist hoz létre Alsózsolcán. A harmadik terület a közlekedési ipar, azon belül is a vasúti kocsik gyártása, orosz együttműködésben ugyanis Magyarország egymilliárd euró értékben szállít vasúti kocsikat Egyiptomba, és egyeztetnek kétszáz hálókocsi megrendeléséről is.

Ezt követően az energiabiztonságot emelte ki, és úgy fogalmazott: az Északi Áramlat-2 gázvezetékről kötött megállapodás „minden korábbi képmutató vitát zárójelbe tesz”, valamint „világossá teszi Oroszország meghatározó szerepének fennmaradását Európa gázellátásában”. Ezért úgy vélekedett, hogy helyes döntés volt belekezdeni annak a vezetéknek az építésébe, amely a szerb-magyar határtól októbertől lehetővé teszi évi 8,5 milliárd köbméter földgáz szállítását Magyarországra.

Végül a légi közlekedésről is beszélt Szijjártó Péter, hangsúlyozva, hogy a WizzAir bázist hoz létre Szentpéterváron, a Budapest és Moszkva közötti járatok számát a jelenlegi heti négyről hétre emelik, továbbá közvetlen összeköttetést teremtenek a magyar főváros és Jekatyerinburg között.

(Kiemelt kép: MTI/KKM/Borsos Mátyás)