„Támogassa
A lényeg

Szijjártó: Először érkezhet földgáz Lengyelország felől

7/09/2023 09:30

| Szerző: Klubrádió

Új LNG-terminál épül a lengyelországi Gdanskban, jelentette Szijjártó Péter külügyminiszter, miután tárgyalt a lengyel energiaügyi miniszterrel.

Először érkezhet észak felől is földgáz Magyarországra azáltal, hogy a lengyelországi Gdanskban új LNG-terminál épül, jelentette Szijjártó Péter külügyminiszter Karpaczban – írja az MTI.

Szijjártó a lengyel energiaügyi miniszterrel tárgyalt: megállapította, hogy jó alap az együttműködés fejlesztéséhez, hogy a Mol megjelent a lengyeleknél, az Orlen pedig Magyarországon. Elmondta, hogy a földgázvásárlásra is szeretnék kiterjeszteni az együttműködést.

Az új terminál már nem a lengyelek belső fogyasztását, hanem az exportot fogja kiszolgálni 4-4,5 milliárd köbméteres éves kapacitással. Konkrét részleteket nem közölt a külügyminiszter, csak azt, hogy sok kérdést kell még tisztázni a következő hetekben.

Az orosz VEB Bank keddi előrejelzésében azt írta, hogy tavalyhoz képest kétharmadával csökkenhet az Európába érkező orosz földgáz mennyisége. Korábban ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy az nem igaz, hogy Európában már csak Magyarországra jön orosz gáz, de ettől az állapottól már nem is vagyunk olyan messze.