„Támogassa
A lényeg

Schilling Árpád: A fajvédő duma tilos!

26/07/2022 12:17

| Szerző: Klubrádió

Schilling Árpád színházi rendező egy posztban támadta meg Orbán tusnádfürdői beszédét. Ebben nácikkal azonosítja a kormánypárt szavazóit, és azokat is, akik nem háborodnak fel a "fajvédő duma" hallatára.

Schillingnek ez a második posztja ebben a témában, mivel állítása szerint a korábbit eltávolította a Facebook. A hvg.hu szemléje szerint az előző poszt sokkal szenvedélyesebb volt a mostaninál.

A jelenleg is elérhető posztban főleg Orbán tusnádfürdői beszéde körül kialakult véleményeket támadja: "Ha valaki arra hivatkozik, hogy egy ország miniszterelnöke, amikor faji alapon tesz különbséget az emberek között, csak el akarja terelni a figyelmet az igazán fontos problémákról, az a fajvédő politika passzív támogatója."

Majd a történelmi tragédiákra hivatkozva ítéli el a rasszista véleménnyel megalkuvókat: "Aki azt gondolja, hogy okos dolog hallgatni, amikor az ország első embere rasszista, náci beszédet mond, az fittyet hány a történelmi tapasztalatra, az semmibe veszi azok méltóságát, akiket ez a beszéd sért, az valójában nem érzékeny az ilyesmire, tehát valahol mélyen náci."

A rendező szerint kizárólag az egyértelmű elhatárolódás a járható út: "Csak az nem náci, aki sikolt, aki toporzékol, aki soha többet nem akarja, hogy politikai vezetők különbséget tegyenek emberek között, akár még elterelő szándékkal sem."

"A fajvédő duma minden körülmények között tilos! Ezt egy olyan országban, ahol demokratikusan megválasztott politikusok lelkes fajvédőként küldtek a halálba 600 ezer embert, ezt sokkal, de sokkal mélyebben kellene értenünk" – írja Schilling. 

"Magyarország lelkiismerete romokban! A történelemben ez az időszak is szégyenlistára kerül" – zárja posztját.