„Támogassa
A lényeg

Schadl Völnerre hivatkozva követelt több pénzt az egyik végrehajtótól egy tanú szerint

13/06/2023 14:35

| Szerző: Klubrádió

Tanúvallomásokkal folytatódott a bíróságon a Schadl-ügy tárgyalása, a koronatanú F. Vivien előtt élettársát, S. Zoltánt hallgatták meg kedden. 

Ahogy a hvg.hu ismerteti, 2019-ben a monori végrehajtói irodát vezető Sz. Balázs együtt ebédelt F. Viviennel, élettársának tanúvallomása szerint Schadl György a korábban megszokottnál több pénzt kért: míg korábban az iroda osztalékából csak 30 százalékot kellett leadniuk a végrehajtók vezérének, Schadl egyik pillanatról a másikra az osztalék felét kérte. Méghozzá Völner Pálra, az Igazságügyi Minisztérium volt fideszes államtitkárára hivatkozva.

S. Zoltán elmondása szerint élettársában felmerült a gyanú, hogy Schadl talán nem is adja át a monori irodából beszerzett többletet Völner Pálnak és csak hivatkozási alapként használja az államtitkárt, hogy többet tudjon róluk lehúzni. 

A későbbi monori végrehajtó, majd vádlott Sz. Balázs 2017-ben jelentkezett végrehajtónak. F. Vivien ekkor már Schadl bizalmi embere, pénzügyese volt, így őt kereste meg, hogy szóljon néhány jó szót az érdekében. Sz. végül megkapta a monori praxist, maga mellé mindenesnek pedig régi bizalmi emberét, Schadl bizalmasának, F. Viviennek élettársát, S. Zoltánt vette fel.

S. Zoltán – ha csak közvetetten is, élettársán keresztül – de állítása szerint tudott arról, hogy milyen korrupciós hálózat működött a Magyar Bírósági Végrehajtói Karon belül: tudott arról, hogy több végrehajtó is fizet Schadlnek. Az ő tanúvallomását nagyban erősíti, hogy Sz. Balázs már a Schadl-ügy előkészítő ülésén beismerte a bűnösségét, ráadásul a váddal egyezően.

S. Zoltánt. A férfi korábban többször közölte, hogy első kézből nincsenek információi a korrupcióról, mindent az élettársától, F. Vivientől, vagy Sz. Balázstól hallott. Schadl ügyvédje szerint a férfit csak azért idézték be, hogy F. Vivien vallomását erősítse.

Bár eredetileg úgy volt, hogy a bíróság kedden meghallgatja Schadl György korábbi bizalmasát, a vádalkut kötő F. Vivient is, a bíró végül – mivel S. Zoltán rengeteg kérdést kapott Schadl ügyvédjétől – F. meghallgatásának elhalasztása mellett döntött, így arra csak a jövő héten kerül sor. F. Vivien Schadl bizalmi embere volt, nagyjából tíz évet dolgozott mellette, és ő volt az, aki a „Házipénztár” és „EgyenlegMoncsi” elnevezésű Excel-táblázatokban dokumentált minden pénzmozgást, így a Völner Pál volt államtitkárnak juttatott kenőpénzek kifizetését. 

A vádirat szerint a Schadl–Völner-ügy lényege, hogy Schadl „korrupciós kapcsolatot alakított ki” Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Az ügyészség szerint Schadl lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében.

(via hvg.hu, telex.hu)