„Támogassa
A lényeg

Putyin aláírta a négy ukrán terület Oroszországhoz csatolását

30/09/2022 15:25

| Szerző: Klubrádió

Az orosz elnök bejelentette Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon annexióját. Azt mondta, Ukrajnának le kellene tennie a fegyvert, a Nyugatot pedig azzal vádolta, hogy gyarmatosítaná és darabokra szabdalná Oroszországot.

Vlagyimir Putyin a Kremlben tartott ünnepi beszédében azt mondta, a donbasziak „a kijevi rezsim által végrehajtott embertelen terrortámadások áldozatai”. Az orosz elnök régóta állítja, hogy Ukrajna célba veszi a kelet-ukrajnai oroszokat, és többször hangoztatta azt a vádat, hogy Ukrajna népirtást hajtott végre az ország keleti részén. Azt kérte, hogy egyperces néma csenddel emlékezzenek meg az ukrajnai „különleges művelet” során elhunyt katonákról és „Nagy-Oroszország hőseiről”.

Putyin felszólította Ukrajnát, hogy azonnal hagyjon fel minden katonai akcióval, és a háborúval, „amit már 2014-ben elkezdtek.” „Kijevnek újra le kell ülnie a tárgyalóasztalhoz” – mondta. „Nyitottak vagyunk erre, ezt már többször kijelentettük.

Az orosz elnök közölte, azt akarja, hogy Kijevben és a Nyugaton mindenki megértse, hogy a Donbaszban élők örökre orosz állampolgárok lesznek, az annexió végleges és nem alku tárgya. Azt ígérte, hogy Oroszország újraépíti a városokat és falvakat, fejleszti az infrastruktúrát – azt nem említve, hogy a károk nagy része az orosz erők támadásainak köszönhető –, az egészségügyet és az oktatást.

„Az ukrán hatóságoknak azonban tiszteletben kell tartaniuk a nép akaratának kinyilvánítását”– mondta Putyin, reagálva az ukrán területeken tartott „népszavazásokra.” Putyin ezután megismételte korábbi állításait arról, hogy szerinte a Nyugat a Szovjetunió bukása óta arra törekszik, hogy meggyengítse és térdre kényszerítse Oroszországot.

„A Nyugat új lehetőségeket keres arra, hogy lecsapjon ránk, mindig is arról álmodtak, hogy államunkat kisebb államokra bontsák, amelyek egymás ellen harcolnak” – állította.

Azzal vádolta a Nyugatot, hogy „kapzsi”, és azt akarja, hogy Oroszország a gyarmatává váljon. „A Nyugat mindent kész megtenni, hogy kirabolja a világ összes többi országát – mondta. – Nem akarnak szabad társadalmat, rabszolgák tömegének akarnak látni bennünket.”

A beszédet követően Putyin, a szakadár „Donyecki Népköztársaság” és a „Luhanszki Népköztársaság” vezetői, valamint Herszon és Zaporizzsja orosz erők által megszállt részeinek politikai-közigazgatási vezetői aláírták a csatlakozási szerződést, majd a jelenlévők elénekelték az orosz himnuszt, az aláírók pedig barátságos kézfogások és vállveregetések közepette búcsúztak el a közönségtől.

Az Ukrajna területének 15 százalékát elcsatoló népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek.

(forrás: 444, Telex, kiemelt kép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij)